Uitstel werkelijke uitstoottest voor nieuwe dieselauto’s

donderdag 29 oktober 2015
timer 2 min
De
De Europese Commissie schuift de invoering van strengere en waarheidsgetrouwe testen voor nieuwe dieselauto’s verder naar achter. Nederland vindt het niet acceptabel dat daardoor de eerste jaren een overschrijding wordt toegestaan van ruim 2x de toegestane uitstoot van stikstof. Tijdens de stemming in het Europese Technisch Comité MotorVoertuigen stond Nederland in zijn strenge opvattingen over luchtkwaliteit alleen. Ondanks de tegenstem van Nederland is het voorstel van de Commissie aangenomen.

Nederland is al jaren een van de drijvende krachten achter de invoering van een praktijktest (de zogenoemde Real Driving Emission test).

Gesjoemel
Mede naar aanleiding van het gesjoemel met software van dieselauto’s lag er een voorstel van de Europese Commissie om de eerder al overeengekomen overgang van rolbandtesten naar testen op de openbare weg versneld in te voeren, in 2 stappen: met ingang van 2017 een overschrijding van maximaal 60 procent (conformity factor: 1,6) en vanaf 2018 maximaal 18 procent (CF: 1,18) voor nieuwe types en een jaar later voor alle nieuwe voertuigen.

Afgezwakt en aangenomen
Dit vond Nederland al te weinig ambitieus maar als eerste stap aanvaardbaar. Dit eerdere voorstel is eerst afgezwakt en vervolgens aangenomen. De nieuwe afspraken zijn: met ingang van  1/9/2017 een overschrijding van 110 procent (CF: 2,1) en met ingang van 1/9/2020 een overschrijding van 50 procent (CF: 1,5) voor nieuwe type voertuigen.

Nederland stemt als enig Europese land tegen verder uitstel van werkelijke uitstoottesten

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.