Uitbreiding van bedienen op afstand Zeeuwse bruggen en sluizen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Na een aantal kleine sluizen en bruggen worden de komende jaren ook de grote sluizen en bruggen in Zeeland gereed gemaakt voor bediening op afstand. Rijkswaterstaat heeft de klus van het technisch realiseren van de bediening gegund.

In juni start de volgende fase van het realiseren van centrale 24-uursbediening van alle sluizen en bruggen in beheer van Rijkswaterstaat Zeeland. Namelijk het technisch realiseren van bediening van de grote sluizen en bruggen vanuit de Nautische Centrale Neeltje Jans en de Nautische Centrale Terneuzen. De oplevering vindt naar verwachting in 2014 plaats. Aannemer Cofely Energy en infra gaat de opdracht uitvoeren. Hiermee is een bedrag van 55 miljoen euro gemoeid.

 

Kleine sluizen

Sinds maart 2009 worden de vier kleinste sluizen in Zeeland al bediend vanuit Neeltje Jans. Uit de evaluatie uit augustus 2009 blijkt dat de 24-uursbediening vanuit een locatie goed verloopt zonder noemenswaardige incidenten, al hadden de operators de nodige kritiek op de techniek van camera’s en bedieningssystemen.

 

De werkzaamheden

De aannemer die deze klus technisch klaarde, is een andere dan de aannemer die het vervolg voor zijn rekening neemt. Zijn opdracht omvat onder andere de aanpassing van de besturing- en bedieningssystemen en renovatie van bestaande sluizen en bruggen van de Kreekraksluizen bij Rilland Bath, de Postbrug bij Wemeldinge, Vlakebruggen bij Schore, de sluizen bij Hansweert, de Krammersluizen bij Bruinisse, de West-, Midden-, Oostsluis in Terneuzen en de bruggen bij Sluiskil en Sas van Gent.

 

MOBZ

Het project, dat de naam Modernisering ObjectBediening Zeeland (MOBZ) heeft, is een proeftuin voor de standaardisering van centrale bediening in andere delen van Nederland, aldus Rijkswaterstaat. Dat betekent dat aanpassingen en verbeteringen voor bedieningstechnologie gebruikt worden, om te komen tot een landelijke standaard. Uiteindelijk moet dat leiden tot het verbeteren van het verkeersmanagement over transportassen of corridors.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Steeds meer bruggen en sluizen in Zeeland worden gereed gemaakt voor bediening op afstand(foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.