Uitbreiding bevoegdheden voor conducteurs in Amsterdam

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Met ingang van 1 januari 2013 hebben Buitengewoon Opsporingsambtenaren Openbaar Vervoer van het Amsterdamse GVB meer bevoegdheden gekregen. Ze mogen voortaan zelf een verdachte van agressie en geweld aanhouden en overdragen aan de politie.

Tot nu toe konden ze alleen de politie vragen om assistentie. Ook mogen zij een proces-verbaal opmaken, dat heeft meer bewijskracht dan een getuigenverklaring.

Handhaving orde

BOA's van het vervoerbedrijf GVB patrouilleren dagelijks door het openbaar vervoer om kaartjes te controleren en de orde, rust en veiligheid te handhaven. Zij beschermen reizigers en personeel tegen ongewenst gedrag in het openbaar vervoer. Helaas zijn de BOA’s soms zelf slachtoffer van agressie en geweld tijdens de uitoefening van hun publieke taak. GVB is daarom blij met de uitbreiding van bevoegdheden. De maatregel is in samenspraak met justitie en politie getroffen.

 
Auteur: Julia Breeuwsma

BOA's van GVB mogen voortaan zelf een verdachte aanhouden en overdragen aan de politie

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.