Twente focust op gedragsbeïnvloeding

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Regio Twente en de 14 Twentse gemeenten richten zich steeds meer op gedragsbeïnvloeding bij het verbeteren van de verkeersveiligheid in Twente.

De afgelopen drie jaar is de besteding aan educatie- en communicatieprojecten met 30 procent toegenomen naar jaarlijks 1,3 miljoen euro. Deze investeringen maken deel uit van het programmabudget verkeersveiligheid, waarvoor Regio Twente de gemeenten deze week een bijdrage van 4 miljoen euro heeft verleend voor de periode tot en met 2013. Het resterende bedrag wordt besteed aan infrastructurele projecten. Gemeenten investeren ten minste 2 euro per inwoner aan gedragsbeïnvloedingsprojecten.

Van kinderwagen tot rollator

Het aantal verkeersdoden in Twente is in de afgelopen jaar flink afgenomen: van 35 in 2002, naar 24 in 2010. De verkeersveiligheidsprojecten zijn gericht op iedereen - van kinderwagen tot rollator – met bijzondere aandacht voor ouderen, jonge kinderen en de groep van 16 tot 23 jaar. Omdat er veel ongevallen met fietsers plaatsvinden, wordt dit jaar een fietsvaardigheidstraining, die ook is gericht op het gebruik van de elektrische fiets, aan het programma toegevoegd. Succesvolle projecten als de verkeersexamens en de Leerstraf 49, waarbij jongeren een alternatieve straf krijgen aangeboden bij ernstige verkeersovertredingen, worden ook doorgezet.

Infrastructurele maatregelen

Naast gedragsbeïnvloeding worden ook infrastructurele maatregelen genomen. Daarbij wordt vooral ingezet op het veiliger maken van schoolomgevingen, schoolroutes en de VOC-locaties: dat zijn locaties waar de meeste ongevallen worden geregistreerd. In 2013 is nog een extra verkeersveiligheidssubsidie van 2 miljoen euro beschikbaar. De gemeenten kunnen hiervoor projectvoorstellen indienen.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De gedragsbeïnvloedingscampagnes zijn onder meer gericht op jongere kinderen in het verkeer.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.