Twente aan de slag met smart grids en elektrisch rijden

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De komende jaren gaat Twente veel energie steken in de ontwikkeling van slimme elektriciteitsnetten, zogenaamde smart grids, en de verdere ontwikkeling van elektrisch rijden. Dat blijkt uit de Twentse Duurzaamheidsagenda, die onlangs werd aangenomen door de regioraad.

Het ‘icoonproject’ van deze agenda wordt gevormd door de smart grids. Deze slimme elektriciteitsnetten maken het mogelijk slimmer om te gaan met pieken en dalen in vraag en aanbod van energie en zijn zo een voorwaarde voor veel nieuwe duurzame ontwikkelingen.  Duurzame energiebronnen als wind en zon leveren geen gelijkmatig aanbod aan energie. Ook de vraag naar energie kent grote pieken en dalen en die worden groter bij invoering van elektrisch rijden. Zo wordt er een grote piek verwacht als mensen om 17.00 uur uit het werk komen en thuis allemaal de auto gaan opladen. De universiteit Twente, de Saxion Hogeschool en een aantal bedrijven werken al samen aan de ontwikkeling van slimme elektriciteitsnetten in de stichting SETS.

ICT

Projectleider Linda van Asselt van de Twentse Duurzaamheidsagenda: ‘Smart grids zijn voor een belangrijk deel een ICT-verhaal, het gaat er om goed het gebruik in een wijk of in een deel van een wijk in beeld te hebben en daar de energietoevoer op af te stemmen.’ De Regio Twente heeft samen met SETS een aanvraag lopen bij de Europese Unie. Van Asselt: ‘Het idee is om op korte termijn, binnen anderhalf jaar, de eerste stappen voor een proeftuin op te zetten.’

Elektrisch rijden

Naast de smart grids heeft de Twentse Duurzaamheidsagenda drie pijlers: bouw, energie en mobiliteit. De bedoeling is de agenda de komende tijd te gaan vullen met concrete projecten. Elektrisch rijden zal daar zeker een belangrijk onderdeel in zijn. Nu al werken de Twentse gemeenten samen in een regionaal project over elektrisch rijden. Met de stichting E-Laad is men in gesprek over het opzetten van een netwerk van oplaadpalen.

Na de zomer heeft de Twentse Duurzaamheidsagenda een uitvoeringsagenda waarin staat welke projecten er uitgevoerd zullen worden.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

(Illustratie:Stichitng E-laad)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.