Tweede proef met alcoholslot in Fryslân
Voor de proef, die op 6 april begint, worden automobilisten gevraagd die regelmatig veel drinken en vaak in de auto zitten. Zij gebruiken het apparaat in hun auto, vullen twee keer per jaar een vragenlijst in en delen hun ervaringen. Ook laten ze elke twee maanden de alcoholtester uitlezen bij een garage. In 2008 zijn in een eerste onderzoek de technische en praktische kanten van het alcoholslot getest.
Het alcoholslot is een startonderbreker die gekoppeld is aan een blaastest. Naast het stuur wordt een apparaat bevestigd waarin de bestuurder moet blazen. Het slot meet de hoeveelheid alcohol in de adem af. Is de hoeveelheid alcohol onder de vastgestelde ondergrenswaarde, dan kan de auto worden gestart. Is het alcoholgehalte te hoog, dan start de auto niet. Na de start vraagt het apparaat op een willekeurig moment om een herhaling van de blaastest. De gegevens worden geregistreerd in een anonieme database.
Elk jaar komen circa 190 mensen in het verkeer om het leven door alcoholgebruik. Bij 75% van de ernstige verkeersongevallen zijn zware drinkers de veroorzakers. Het kabinet heeft daarom maatregelen aangekondigd om het alcoholgebruik in het verkeer strenger aan te pakken. Een van die maatregelen is het alcoholslot, dat minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat begin 2011 wil invoeren.
Auteur: Joske van Lith
In de tweede proef wordt het gedrag van de automobilist onderzocht
Reactie plaatsen •