Tweede conditietest voor ‘elke tien minuten een trein’

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

ProRail, KNV en NS zijn redelijk tevreden over de resultaten van de proef waarbij gedurende vier weken elke tien minuten een trein reed op het traject Eindhoven en Amsterdam (Intercity's) en tussen Geldermalsen en Utrecht (Sprinters). Doel van deze proef was om extra informatie te verzamelen over de condities waarbinnen structurele invoering van een verhoogde frequentie mogelijk is.

In testweken is bevestigd dat het - binnen een aantal condities - mogelijk is elke tien

minuten een Intercity en een Sprinter te laten rijden tussen Eindhoven en Amsterdam en tussen

Utrecht en Geldermalsen. De reiziger heeft al aangegeven dit te waarderen. Toch ging er ook het nodige nog mis. Zo waren er tussen Utrecht en Geldermalsen klachten over te volle treinen in combinatie met de inzet van Sprinters en het incidenteel voorbijrijden van een stoptreinstation bij vertragingen. NS heeft hierna enkele treinen verlengd en de reizigers beter over de perrons verdeeld. Ook werd het incidenteel voorbijrijden van een stoptreinstation gestaakt. Deze maatregel zou de doorstroming bevorderen. De verhoging van het aantal treinen op het traject heeft ook impact op de omgeving. Zo hebben verkeersregelaars bij enkele drukke overwegen een veilige afhandeling van het verkeer ondersteund en zijn de effecten van het toegenomen treinverkeer op een aantal spoorwegovergangen gemeten. Er zijn geen incidenten bij overwegen gemeld tijdens de testperiode.

Voor een onderzoek naar de punctualiteit en bezetting van de treinen zijn zo’n 2000 reizigers geïnterviewd, is onderzoek onder medewerkers verricht en zijn gegevens over overwegen verzameld. Begin 2011 besluiten ProRail, NS en de goederenvervoerders binnen welke condities en vanaf welk moment ‘elke tien minuten een trein’ gaat rijden op dit traject.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.