Twee nieuwe stations in Houten

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Na meer dan tien jaar van voorbereiding en bouwen zijn op 16 april de nieuwe stations Houten en Houten Castellum geopend. Advies- en ingenieursbureau Movares tekende voor  ontwerp en engineering van beide stations in opdracht van spoorbeheerder ProRail.

De stations en de spoorverdubbeling die ermee gepaard gaat, maken deel uit van het vergroten van de spoorwegcapaciteit tussen Vleuten en Geldermalsen, het zogenoemde project VleuGel. Beide nieuwe stations hebben een middenperron met aan iedere zijde twee sporen. De buitenste sporen zijn bedoeld voor intercity’s.

 

Houten Centrum

De vier sporen van het nieuwe station Houten liggen op een hoogte van 1.80m op een lang viaduct. Dit maakt een doorkijk tussen oostelijk en westelijk gedeelte mogelijk, wat bijdraagt aan een veilig gevoel. In de ruimte onder de sporen is een fiets­trans­ferium gerealiseerd voor 2000 fietsen. Zeven pylonen dragen de lange perronoverkapping en de sporenplaat. De  futuristische perronoverkapping  is 175 meter lang en biedt maximaal comfort aan de reiziger. Vanaf het eilandperron kijken reizigers uit over de stad. De pylonen dragen ook 6m meter hoge glazen geluidschermen.

 

Houten Castellum

In de Vinexwijk Houten Castellum ligt het station ook op de kruising van de sporen en de belangrijkste oost-westverbinding voor langzaam verkeer. Station Houten Castellum ontsluit de gelijknamige  nieuw­bouw­wijk.  De vormgeving van deze halte past in de reeks van nieuwe stations langs het  Randstadspoornetwerk rond Utrecht.

 

Beide nieuwe stations in Houten hebben een middenperron met aan iedere zijde twee sporen. De buitenste sporen zijn bedoeld voor intercity’s

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.