Twee keer zoveel fietsers in 2030

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

In 2030 moet twee keer zoveel woon-werkverkeer binnen de regio Utrecht per fiets gebeuren. Dit komt neer op 60 procent van de Utrechters die werkzaam zijn in de regio.

Het Bestuur Regio Utrecht (BRU) stelt zich dit doel in de nieuwe Fietsvisie stelt. De fiets is volgens de BRU namelijk onontbeerlijk om de regio aantrekkelijk en bereikbaar te houden.  De BRU wil de komende jaren daarom veel investeren in infrastructuur en bijvoorbeeld stallingen en promotie. Het algemeen bestuur van BRU besluit op 11 december over de Fietsvisie.

Groei versus verstopping
BRU stelde de Fietsvisie op in overleg met de negen regiogemeenten en de provincie Utrecht. Een nieuwe visie op het fietsen blijkt paradoxaal genoeg nodig vanwege het succes van fietsen. Het fietsgebruik in de regio groeit dusdanig dat er wachttijden bij verkeerslichten ontstaan, net als te drukke fietspaden en overvolle stallingen. Anderzijds is verdere groei van het fietsgebruik juist nodig, om stad en regio niet te laten verstoppen. Daarom wordt op basis van de Fietsvisie de komende jaren gewerkt aan een forse verbetering van het fietsnetwerk.

Investeringen
De uitwerking van de Fietsvisie bestaat uit kwaliteitsverbetering van het bestaande fietsnetwerk, aanleggen van ontbrekende schakels, kennisbevordering bij de gemeenten en marketing en communicatie. Om alle maatregelen uit te voeren, is tussen 2015 en 2030 naar schatting 269 miljoen euro nodig. Een deel daarvan is al beschikbaar: in het samenwerkingsprogramma VERDER is tot 2020 al voor ongeveer 56 miljoen euro gereserveerd. Tot 2020 heeft BRU zelf jaarlijks 2 miljoen euro voor dit doel beschikbaar. Na 2020 gaat dit jaarbedrag mogelijk omhoog naar 5,3 miljoen. Daarnaast zal BRU samen met de gemeenten actief Europese fondsen werven.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.