Twee kappen krijgen Vernuftelingsprijs 2013

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De
De Winterhard Wissel van ARCADIS, een ‘eenvoudig’ afdekplaatje  op wissels, kreeg van de vakjury de Vernuftelingprijs 2013. De publieksprijs ging naar de overkapping van het busplatform in Amsterdam, een ontwerp van Movares. Beide prijzen werden op 21 maart uitgereikt op de Dag van de Ingenieur in IJmuiden.

De innovatieve constructie van de kap over het busplatform is van László Vákár van Movares. De kap wordt gebouwd in opdracht van de Gemeente Amsterdam, DIVV. De juryprijs voor de Winterhard Wissel van Arcadis werd uitgereikt vanwege het ‘vernuft  bij uitstek’. Wisseluitval bij sneeuw en ijs is een hardnekkig probleem, met grote maatschappelijke impact, aldus de jury. Talloze bureaus hebben zich de afgelopen decennia over het probleem gebogen, en kwamen met de meest ingenieuze oplossingen, maar altijd zat er wel een bezwaar aan vanwege kosten of inpasbaarheid. En dan is er, heel eenvoudig, het idee van een afdekplaatje. Goedkoop, overal toepasbaar, en het kan mogelijk het onderhoudsgevoelige systeem van wisselverwarming overbodig maken. De jury realiseert zich dat het plaatje zich in de praktijk nog moet bewijzen. ‘Maar het feit dat er nu een praktijkproef gaat beginnen betekent in ieder geval dat ook de spoorbeheerder er wel iets in ziet’, zo spreekt de jury in het rapport.

De Vernufteling wordt jaarlijks uitgereikt voor het meest vindingrijke project. Er is een publieksprijs en een juryprijs Om in aanmerking te komen voor de prijs moet een project innovatief en praktisch toepasbaar zijn, economische waarde hebben, technologisch geavanceerd zijn en een bijdrage leveren aan het oplossen van een maatschappelijk probleem. Het technologietijdschrift De Ingenieur, de brancheorganisatie NLingenieurs en de ingenieursvereniging KIVI NIRIA zijn opdrachtgever van de prijs.

een overkapping van een busplatform (Movares) en van een spoorwissel (ARCADIS) dragen dit jaar de titel 'Vernufteling'

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.