Tussentijdse evaluatie 2toDrive

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Uit een tussentijds SWOV-evaluatieonderzoek blijkt dat jongeren die meedoen of willen doen met 2toDrive, het belangrijk vinden dat je via 2toDrive direct na je 18de verjaardag zelfstandig kunt autorijden en dat je ook vóór die tijd een auto mag besturen. Andere belangrijke redenen om mee te doen zijn dat je daarmee volgens hen een zelfverzekerder en een veiliger bestuurder wordt. Dit zijn enkele bevindingen in de eerste stap van een grote evaluatiestudie naar de effecten van 2toDrive.

In 2011 is in Nederland de zesjarige proef ‘2toDrive’ met begeleid rijden gestart. Jongeren kunnen beginnen met een rijopleiding en het theorie-examen als ze 16,5 jaar oud zijn. Zijn ze 17 dan mogen ze rijexamen doen en bij goed gevolg tot hun 18e verjaardag de weg op onder begeleiding van een ervaren bestuurder.

Ervaring
Gebrek aan ervaring is een heel belangrijke oorzaak van het grote ongevalsrisico van jonge automobilisten en ‘begeleid rijden’ biedt de mogelijkheid om in relatief veilige omstandigheden die ervaring op te doen.

Evaluatiestudie
Ervaringen in het buitenland laten zien dat begeleid rijden een effectieve maatregel kan zijn om het ongevalsrisico van beginnende bestuurders te verlagen. Geldt dit ook voor Nederland? Om deze vraag te beantwoorden voert de SWOV – in een aantal stappen – een evaluatiestudie van de proef 2toDrive uit. Gekeken wordt naar zowel verkeersgedrag als ongevalsbetrokkenheid. De eindresultaten worden in 2017 verwacht.

De eerste fase van het evaluatieonderzoek van 2toDrive is beschreven in het SWOV-rapport: Begeleid rijden: wie doet mee met 2toDrive en waarom? I.N.L.G. van Schagen, G.J. Wijlhuizen & S. de Craen. R-2013-9. SWOV, Leidschendam.

Meer informatie over begeleid rijden: SWOV-factsheet Begeleid rijden

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Gebrek aan ervaring is een heel belangrijke oorzaak van het grote ongevalsrisico van jonge automobilisten (Foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.