Tussenstand Beter Benutten: 13.500 spitsmijdingen per dag

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het aantal spitsmijdingen dat momenteel wordt gerealiseerd via Beter Benutten-programma's  is momenteel 13.500 per dag. Afgelopen november waren dat er nog 8000 per dag. Dat maakte minister Schultz van IenM vandaag (7 maart) bekend tijdens het Beter Benutten-congres in Zwolle.

Momenteel omvat het Beter Benutten-programma 300 projecten, die gezamenlijk moeten leiden tot 20% minder file in 2014.

Succesvolle maatregelen
De resultaten van 30 projecten zijn nu bekend.  Schultz: 'Door de 13.500 spitsmijdingen staan er zo'n 15.000 mensen minder in de file en voorkomen ze 54 kilometer file. Ik vind deze resultaten hoopgevend voor de komende periode.' Doel is om eind 2014 80% van de projecten afgerond te hebben.

De volgende drie projecten realiseren nu 60% van het resultaat:

  1. Project Slim uit de spits in de regio Arnhem-Nijmegen (1.1 miljoen spitsmijdingen)

  2. Netwerkpas Midden-Nederland (475.000 spitsmijdingen)

  3. Spitsmijdingen Rotterdam (havenmedewerkers gaan met de scooter in plaats van met de auto naar het werk, 380.000 spitsmijdingen)

Toekomstmogelijkheden
De minister wil in haar beleid zich niet alleen richten op meer aanleg van infrastructuur om de bereikbaarheid te verbeteren, maar samenhangend kijken naar beleid. Ze wil bijvoorbeeld meer vraaggericht werken. Voorbeelden hiervan zijn de samenwerking met ROC's in Twente om de schooltijden aan te passen zodat de bussen niet meer overvol zijn, het vervoer van goederen over water en niet over de weg. In Brabant rijden hierdoor per dag 600 minder vrachtwagens.

Nieuwe ronde Beter Benutten
Schultz kondigde ook een nieuwe ronde Beter Benutten aan tussen 2015-2017 met als doel: 10% minder reistijd van deur tot deur. Hiervoor worden specifieke regio's aangewezen. Voorwaarden die volgens de minister nodig zijn om dit te bereiken zijn het ontsluiten van data en een intensievere samenwerking tussen regio, Rijk en het bedrijfsleven.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.