Truckchauffeurs verantwoordelijk voor 70 procent ongelukken

vrijdag 13 januari 2006
timer 2 min

Menselijk falen is in ruim 70 procent van de gevallen de oorzaak van vrachtwagenongevallen. Deze tussenstand van een lopend NEA-onderzoek meldde algemeen directeur Menno Menist van NEA Transportonderzoek en -opleiding op 13 januari in zijn nieuwjaarstoespraak.

NEA constateert uit een gefaseerd onderzoek naar de achtergrond van vrachtwagenongevallen dat in veel gevallen de lading niet goed wordt vastgezet. Deze stelling werd recent ook bevestigd door de KLPD die bij een controle vaststelde dat bij één op de zes vervoerders van grote afzetbakken de lading onvoldoende was gezekerd. Maar ook verlies van aandacht en koffiezetten onder het rijden komen voor, blijkt uit de analyse van NEA. Woordvoerder Aad van den Engel geeft aan dat NEA op dit moment heeft vastgesteld dat de chauffeur in 70 procent van de gevallen verantwoordelijk is voor het ontstaan van ongevallen waarbij een vrachtwagen is betrokken. In hoeverre dit percentage chauffeurs ook verwijtbaar of niet-verwijtbaar schuldig is aan ongevallen wordt in de loop van dit jaar duidelijk als ook de laatste fase van het onderzoek wordt afgerond. Pas als die informatie beschikbaar komt, kun je gaan nadenken over oplossingen, aldus Den Engel.
Het onderzoeksinstituut gaat er wel reeds van uit dat de aanpak van bijna-ongevallen de veiligheid van het vrachtwagenvervoer aanzienlijk kan verbeteren. Daarom wordt met een aantal vervoerders een database met incidenten opgezet om de bijna-ongelukken in kaart te brengen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.