Trials-jongeren veroorzaken 25 procent minder WA-schade

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Jonge automobilisten die WA verzekerd zijn en hebben deelgenomen aan het bewustwordingstraining Trials, veroorzaken ruim 25 procent minder schade dan jongeren die niet deelnamen.

Dat blijkt uit onderzoek van Univé en ZLM over de periode 2007-2011. Tijdens het onderzoek is gekeken naar 3600 WA-verzekerden omdat jongeren vaak in oudere auto’s rijden, die om die reden alleen WA verzekerd zijn.

Bewustwordingstraining Trials

In Nederland hebben automobilisten tussen de 18 en 24 jaar, met name jonge mannen, vier keer zoveel kans om bij een auto-ongeluk betrokken te raken als automobilisten tussen de 30 en 59 jaar. Daarnaast gebeuren de meeste dodelijke ongevallen onder jonge automobilisten. De bewustwordingstraining Trials biedt deze doelgroep een dagvullend programma, waarbij het inschatten van verkeersrisico’s en inzicht in het verkeer belangrijke aandachtspunten zijn. Het idee is dat hierdoor de verkeersveiligheid verbetert en de kans dat deze jongeren verkeersslachtoffer worden, verkleint. Tijdens het programma slippen jongeren op een afgezet parcours, rijden zonder vrachtwagenrijbewijs in een truck of leren een noodstop te maken.

Effecten van de training

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) onderzocht de effectiviteit van Trials in 2008. Daaruit bleek dat de trainingen goed worden gewaardeerd door de jongeren. Het accent van Trials ligt op be-wustwording van de risico’s, niet alleen op de rijvaardigheid. Gevaar daarbij is dat cursisten zich na de training juist risicovoller gaan gedragen, omdat ze denken beter om te kunnen gaan met hun auto. Het onderzoek van de RuG onder ruim 600 deelnemers aan de training toont aan dat Trials deze ongewenste bijeffecten niet heeft.

Trials

Het Verbond van Verzekeraars startte in 2005 in samenwerking met de provincie Drenthe met het pro-ject Trials voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar. Dat concept sloeg aan: inmiddels wordt Trials ook georganiseerd in Friesland, Groningen, Overijssel, Zeeland en Flevoland in samenwerking met de Regionale Organen voor de Verkeersveiligheid (ROV’s). Inmiddels namen meer dan 10.000 jongeren deel aan de bewustwordingstraining.

 
Auteur: Joske van Lith

Jonge automobilisten die meegedaan hebben aan de bewustwordingstraining Trials veroorzaken 25 procent minder WA schad, blijkt uit onderzoek van Univé en ZLM.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.