Trekkers verdwijnen van Friese parallelwegen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Trekkers verdwijnen steeds meer van de parallelwegen in Fryslân. De provincie wil het landbouwverkeer naar de hoofdrijbaan verplaatsen voor de veiligheid van fietsers.

Daarom stelt de provincie de trajecten Minnertsga  – Tzummarum (N393) en Holwerd – Dokkum (N356) open voor landbouwvoertuigen. In 2014 komt daar de weg Spannenburg – Sint Nicolaasga (N927) bij. Waar het kan wil de provincie landbouwvoertuigen en fietsers van elkaar te scheiden.

Andere maatregelen die worden ingevoerd zijn: landbouwvoertuigen zoveel mogelijk uit dorpskernen halen en voorlichting geven op scholen zodat kinderen leren omgaan met trekkers. Daarnaast krijgen gebruikers van landbouwverkeer een veiligheidstraining.

Ongevallen

Landelijk neemt het aantal ongevallen met landbouwvoertuigen relatief toe. In Fryslân is de afloop van dit soort ongevallen ernstiger dan in de rest van Nederland. De verwachting is dat landbouwvoertuigen steeds meer gebruik gaan maken van wegen, door schaalvergroting in de landbouw en inzet voor niet-agrarische activiteiten.

Keuzes

De provincie heeft samen met LTO, Cumela en gemeenten de drukste wegen met zwaar verkeer in kaart gebracht. Het is een leidraad voor beleidsmakers, wegbeheerders, agrarische sector en agrarische bedrijven. Zij kunnen hiermee bewuste keuzes maken over bijvoorbeeld de locatie van een school of een fietspad. Agrariërs kunnen kwetsbare routes mijden.

Doorgaand landbouwverkeer

Het openstellen van de wegen betekent niet dat de omliggende wegen helemaal vrij blijven van landbouwverkeer. Trekkers kunnen gebruik blijven maken van de gemeentelijke wegen om de aangelegen landerijen te bereiken. Het doorgaande landbouwverkeer wordt echter geacht gebruik te maken van de doorgaande provinciale weg.

 
Auteur: Joske van Lith

Fryslân wil het landbouwverkeer naar de hoofdrijbaan verplaatsen en zo het landbouw- en fietsverkeer van elkaar scheiden

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.