Treinverbinding Maastricht - Luik blijft bestaan

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De provincie Limburg, het ministerie van IenM en de vervoerders NS en NMBS hebben het principebesluit genomen om de verbinding Maastricht - Luik in stand te houden. Per 11 december 2011 wordt de treinverbinding IC O tussen Maastricht - Luik - Brussel door NMBS opgesplitst in twee relaties met als doel de stiptheid en de betrouwbaarheid van de treindienst te verbeteren.

De verbinding wordt opgesplitst in een intercityrelatie tussen Luik en Brussel die gereden wordt door de IC A Eupen - Luik - Brussel - Oostende en een aansluitende stoptreinrelatie tussen Maastricht en Luik.

Extra haltes

Op de stoptreindienst Maastricht - Luik is voorlopig overeengekomen om extra haltes op te nemen. Deze trein zal stoppen op de stations Maastricht, Maastricht Randwijck, Eijsden, Visé, Bressoux en Luik. In Luik zijn goede overstapmogelijkheden op de IC A naar Leuven, Brussel, Gent, Brugge en Oostende, alsook op de IC naar Namen en de IC naar Eupen/Aken. De dienstregeling gaat van start met het bestaande stoptreinmaterieel wat in de loop van volgend jaar door de NMBS waarschijnlijk wordt vervangen door snelle en moderne treinen. 

Belang regio Maastricht

Gedeputeerde Antoine Janssen is blij dat het gelukt is deze belangrijke verbinding in stand te houden omdat dit van belang is voor de economische en toeristische ontwikkeling van de regio Maastricht.

Betrouwbaarheid verbeteren

Ook de gemeente Maastricht kan zich vinden in deze nieuwe treinverbinding. De gemeente gaat ervan uit dat de betrouwbaarheid van de verbinding met Luik en verdere bestemmingen ten opzichte van de huidige situatie sterk wordt verbeterd. In Luik-Guillemins worden aan de klanten diverse goede overstapmogelijkheden geboden. De trein zal ook extra stoppen op Maastricht Randwyck, waardoor het congrescentrum MECC en de Health Campus een internationale treinhalte op loopafstand krijgen.

Aanpassingen busdiensten

Omdat in de dienstregeling ook weer op Eijsden wordt gestopt, zal de frequentie van de buslijnen 6 en 8 tussen Eijsden en Maastricht worden teruggebracht tot één maal per uur. De busverbinding naar Visé wordt opgeheven.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

(Bron: provincie Limburg)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.