Trein naar Veendam rijdt weer

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Er rijdt weer een trein tussen Groningen en Veendam. Op werkdagen laat Arriva twee keer per uur en in het weekend een keer per uur een Spurt rijden.

In 1957 reed de laatste passagierstrein tussen Groningen en Veendam, daarna werd de lijn nog een tijd gebruikt voor goederenvervoer. De wens om weer een spoorverbinding in te stellen leeft al jaren in de regio. Dankzij 15 miljoen euro uit het Regio SpecifiekPakket (geld vanwege het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn) kon die wens werkelijkheid worden. De provincie Groningen steekt 4 miljoen euro in de exploitatie. Directeur Anne Hettinga van Arriva verwacht 2500 reizigers per dag te gaan vervoeren op het stukje spoor. Eerder steggelde de provincie en het vervoerbedrijf over die aantallen. Toen schatte het vervoerbedrijf de lijn veel lager in.

 

Spurt

Arriva gaat rijden met de Spurt, de trein die ook op de andere noordelijke lijnen wordt gebruikt. Het eerste treinstel dat is ingezet heeft de naam Winkler Prins, genoemd naar een van de belangrijkste burgers uit de geschiedenis van Veendam.

 

Reactiveren

Tijdens de feestelijke opening liet Hettinga van Arriva meer ideeën te hebben voor het herstellen van verdwenen lijnen. Hij hoopt dat ook het deel naar Stadskanaal wordt gereactiveerd en vervolgens wordt doorgetrokken naar Emmen. Of dat dit ook echt gebeurd, hangt af van de politiek.  

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De Spurt rijdt nu ook tussen Groningen en Veendam. (Foto: Arriva)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.