Trein is vaak nog een brug te ver voor rolstoelreizigers

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Reizigers in een rolstoel kunnen in de meeste gevallen niet zelfstandig in en uit de trein komen. Toch zijn er over het algemeen vrij weinig klachten van rolstoelgebruikers over de dienstverlening van NS, aldus minister minister Schultz van Haegen, van IenM op Kamervragen van de PVV. Wel benadrukt de minister dat er in de nieuwe beheer- en vervoerconcessie afspraken worden gemaakt over het verbeteren van de toegankelijkheid van treinen en stations.  

Ondanks het ontbreken van veel klachten, erkent NS er fouten worden gemaakt bij het  organiseren van assistentieverlening. NS en ProRail werken samen aan het verbeteren van de toegankelijkheid van treinen en stations. Zo worden alle stations de komende tijd toegankelijk gemaakt voor mensen met een auditieve of visuele functiebeperking. Een groot aantal stations wordt in de komende periode ook voor mensen met een motorische functiebeperking zelfstandig toegankelijk gemaakt. Nieuw materieel van NS en het materieel van sommige regionale treinvervoerders voldoet aan de toegankelijkheidseisen. Voor het overige deel van de treinen in Nederland, moet gebruik gemaakt worden van een verplaatsbare brug om met een rolstoel in en uit de trein te komen. Op alle perrons van de stations waar assistentieverlening wordt aangeboden is zo'n verplaatsbare brug aanwezig. Deze bruggen mogen – om veiligheidsredenen – uitsluitend door daarvoor opgeleide servicemedewerkers bediend worden.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.