Traumaheli’s ook ’s nachts op ziekenhuisdaken

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Va
Vanaf 14 februari wordt het stationeren van traumahelikopters op de daken van vier medische centra dag en nacht toegestaan. Dit betekent dat naast de medische centra van Rotterdam en Nijmegen, nu ook Groningen en Amsterdam ’s nachts makkelijker traumavluchten kunnen uitvoeren.

Dit besluit heeft staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) genomen op basis van een advies van het adviescollege burgerluchtvaartveiligheid.

 

De medische centra in Rotterdam en Nijmegen konden wél al ’s nachts vliegen omdat zij over grondlocaties beschikken. Sinds 1 november 2010 was het niet toegestaan om helikopters ook ’s nachts na het  afzetten of ophalen van een patiënt op het dak te parkeren. Omdat Amsterdam en Groningen niet over grondlocaties beschikken, was het voor deze steden sindsdien niet meer mogelijk uit te rukken vanaf het dak. Staatssecretaris Atsma heeft nu een einde gemaakt aan deze onwenselijke situatie. “De traumaheli hoort bij een professionele zorg in Nederland. Vanaf nu ook in Groningen en Amsterdam, 24 uur per dag, 7 dagen per week”, aldus Atsma.

 

Reactie ANWB

"De ANWB is erg blij dat het mogelijk wordt vanaf nu 24 uur per dag te kunnen uitrukken met de ANWB-traumahelikopter vanaf helikopterbases op de daken van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het VU medisch centrum in Amsterdam", aldus Guido van Woerkom, hoofddirecteur ANWB. "Als in april de opleidingen van de piloten volledig zijn afgerond, zal ook 's nachts traumahulp in Nederland met de traumahelikopter zijn gerealiseerd"

 

In januari uitte de ANWB nog haar ongenoegen over de vertraging in de besluitvorming rondom de nachtelijke inzet van traumahelikopters.

 
Auteur: Joske van Lith

Het stationeren van traumahelikopters op de daken van vier medische centra in Rotterdam, Nijmegen, Groningen en Amsterdam wordt vanaf heden dag en nacht toegestaan.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.