Tram naar de Uithof eerste stap Utrechts tramnetwerk

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Met de toezegging van 110 miljoen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu is de tram naar de Uithof in Utrecht een stuk dichterbij gekomen. De totale kosten bedragen 321 miljoen. De rest van het geld komt van de gemeente Utrecht en het Bestuur Regio Utrecht (BRU).

Tram gunstiger

Later deze maand nemen het BRU, waarin negen gemeenten zijn verenigd, en de gemeenteraad van Utrecht het besluit over hun deel van de investering. Aanvankelijk was het een optie om eerst met bussen te gaan rijden over de ‘vertrambare’ busbaan. Maar dat plan is met de toezegging van de minister van de baan. Uit de maatschappelijke kosten/batenanalyse blijkt dat de tram er gunstiger uit komt dan een busverbinding. ‘Het busalternatief is uiteindelijk geen toekomstvaste oplossing, omdat het tegen zijn systeemgrens aanloopt’, aldus minister Schultz van Haegen. Ook heeft de minister mee laten wegen dat uit onderzoek blijkt dat de ov-terminal in Utrecht CS sterk gebaat is bij de tram.

 

Route

De nieuwe tram zal vertrekken bij het Centraal Station, loopt parallel aan het bestaand spoor richting het zuiden om dan ter hoogte van de Laan van Maarschalkerweerd richting universiteitscentrum De Uithof te gaan. Eindpunt wordt het P&R-terrein De Uithof.

Volgens het BRU, verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van de lijn, gaat de tram begin 2018 voor het eerst met passagiers rijden.

 

Tramnetwerk

De tram naar de Uithof is de eerste lijn van het tramnetwerk in de regio Utrecht, waarvoor in 2009 het principebesluit werd genomen. Sinds 1983 rijdt er een tram van het Centraal Station naar Nieuwegein en IJsselstein. Deze ‘hoge vloer’ tramverbinding wordt in de toekomst omgebouwd naar de nieuwe maatstaven zoals die zijn vastgelegd in het programma van eisen van het tramnetwerk. Dat zal naar verwachting rond 2020 kunnen als ook de grootscheepse verbouwing van het stationsgebied achter de rug is. Tegen die tijd zal het mogelijk zijn van De Uithof naar Nieuwegein te reizen per tram.

Op de Uithoflijn gaan 27 tramstellen rijden. In de spits rijden ze 16 keer per uur. De tram gaat 17 minuten doen over het traject van CS naar de Uithof.

 
Auteur: Eveline Korving

De tracékaart van de tramverbinding van de ov-terminal naar De Uithof. (Afbeelding: gemeente Utrecht)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.