TomTom verbetert informatie aan gebruiker

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

TomTom gaat zijn klanten beter informeren over het gebruik van geolocatiegegevens. Dat heeft het bedrijf toegezegd naar aanleiding van een onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP).

Uit het onderzoek bleek, dat TomTom de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) overtreedt, omdat de fabrikant van navigatiesystemen de klant onvoldoende specifiek toestemming vraagt voor verwerking van geolocatiegegevens en de bijbehorende informatie.

TomTom verwerkt voor zichzelf de locaties – die worden opgeslagen op zowel offline als online apparaten - waar klanten zich bevinden om wegen in kaart te brengen. Omdat  geolocatiegegevens gevoelige persoonsgegevens zijn, mogen deze alleen met voorafgaande toestemming van de gebruiker worden verwerkt en moet de gebruiker voldoende worden geïnformeerd.

Bij het verkopen van deze gegevens heeft TomTom niet in strijd gehandeld met de Wbp, omdat de gegevens zijn ontdaan van identificerende kenmerken en de gegevens alleen op geaggregeerd niveau heeft verstrekt.

Aanpassen

TomTom heeft toegezegd de informatie aan zijn klanten in februari 2012 aan te zullen passen aan de wettelijke vereisten. De fabrikant gaat onder meer op de website beter uitleggen wat er met de verzamelde data gebeurt.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

TomTom gaat zijn klanten beter informeren over het gebruik van geolocatiegegevens.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.