Toenemende belangstelling voor E-Bedrijfsbusjes

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

De internationaal pakketvervoerder DPD (Dynamic Parcel Distribution) gaat dit jaar in de regio Stuttgart rijden met vijf elektrische bestelbussen van Mercedes-Benz. De nieuwe elektrische Vito E-CELL is volgens DPD de eerste fabrieksmatig geproduceerde elektrische bestelbus ter wereld.

De proef met de bestelauto’s gaat 4 jaar duren. In deze periode zal elke auto naar verwachting 80.000 km afleggen, voornamelijk in de stad zelf. Daarna gaan de bestelbusjes terug naar Mercedes-Benz voor een gedetailleerd onderzoek naar de verrichte prestaties. ‘Als vooraanstaand dienstverlener op het gebied van de transport en logistieke industrie is DPD erg bewust van haar verantwoordelijkheid op het gebied van milieu,’ verduidelijkt dr. Armin Bohnhoff, technisch directeur van DPD Geopost in Duitsland, ‘voor pakketvervoerders zouden alternatieve aandrijfsystemen de sleutel kunnen zijn tot meer duurzame werkwijzen.’

 

De Vito E-CELL is gebaseerd op de lange Mercedes-Benz Vito met een wielbasis van 3200 millimeter. De lange uitvoering biedt voldoende ruimte voor de lichtgewicht lithium-ion accu’s onder de vloer van de auto. Bij opgeladen accu’s ligt de actieradius op 130 kilometer, en dat zou voldoende moeten zijn voor afstanden van 50 tot 80 kilometer die de bestelbussen naar verwachting dagelijks gemiddeld zullen rijden. De maximale snelheid is 80 km/uur. Mercedes-Benz wil nog dit jaar 100 stuks van de Vito E-CELL op de markt brengen in Stuttgart en Berlijn. De voertuigen zijn niet te koop maar komen via een leaseconstructie in gebruik.

 

Het gebruik van elektrisch aangedreven bestelwagens is wereldwijd in opkomst. In Londen begon pakketdienst TNT eind 2009 met vijf elektrisch aangedreven vrachtauto’s te rijden, en afgelopen september presenteerde de minister van VenW bij het Nederlandse Paviljoen op de Sjanghai World Expo de eerste vijf elektrische bestelwagens van TNT, die in China in gebruik gaan. Deze bestelwagens zijn in slechts 2,5 uur volledig op te laden en kunnen met een volle lading 120 kilometer rijden.

Ook in ons land is een toenemende belangstelling voor elektrisch vrachtvervoer. In oktober 2009 nam wethouder Marijke Vos van Amsterdam een elektrische vrachtwagen van 020stadsdistributie.nl officieel in gebruik, die gekoelde producten vanaf het Food Center Amsterdam (FCA) distribueert. In Haarlem vervoert een elektrische shuttle sinds kort gekoelde goederen voor de horeca (zie nieuwsbericht site Verkeerskunde 23 april 2010), Cornelissen Transport BV gaat met elektrische distributievoertuigen supermarkten bevoorraden in de stadsregio Arnhem-Nijmegen, Peter Appel Transport B.V. investeert in 40 elektrische voertuigen voor de distributie aan huis van levensmiddelen in de regio Amsterdam en afvalverwerker Van Gansewinkel schaft acht elektrische vuilniswagens aan, waarvan twee op de luchthaven Schiphol in gebruik worden genomen.

 
Auteur: Joske van Lith

De nieuwe Vito E-CELL biedt voldoende ruimte voor de lichtgewicht lithium-ion accu’s onder de vloer van de auto

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.