TNO: Verkeersveiligheid moet in arbobeleid

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

In Nederland krijgt verkeersveiligheid te weinig aandacht in het arbobeleid van bedrijven. Dat stelt Paulien Bongers, innovatiedirecteur Arbeid bij TNO.

Jaarlijks vallen er naar schatting 50 à 60 verkeersdoden tijdens het werk en belanden 750 werknemers met verwondingen in het ziekenhuis. TNO zal zelf op basis van Nederlands en buitenlands onderzoek, bedrijven een handreiking doen om verkeersveiligheid te verbeteren.

 

Top 3 meest riskante beroep

Volgens Bongers hebben beroepschauffeurs en vrachtwagenchauffeurs het meest riskante beroep. Een derde van de verkeersongelukken gebeurt tijdens het rijden van en naar vergaderingen en klanten of tijdens goederenvervoer. De meeste slachtoffers van een ziekenhuisopname reden in een personenauto (38%). Op twee staan de politie en brandweer, en postbezorgers op drie.

 

Maatregelen

In het buitenland is goede ervaring opgebouwd met vier eenvoudige maatregelen:

  1. Het regelmatig testen van de ogen; goed zien is essentieel in het verkeer.

  2. Bied medewerkers een cursus ‘Het nieuwe rijden aan’.

  3. Wees kritisch in de selectie lease- en bedrijfsauto’s.

  4. Geef medewerkers ook korting op controlebeurten. Dat voorkomt ellende onderweg.

Daarnaast noemt Bongers vermoeidheidsmanagement, om de chauffeur fit te houden zowel qua gezondheid als alertheid.

 
Auteur: Joske van Lith

Beroepschauffeurs en vrachtwagenchauffeurs het meest riskante beroep. Een derde van de verkeersongelukken gebeurt tijdens het rijden van en naar vergaderingen en klanten of tijdens goederenvervoer.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.