TNO ontwikkelt test voor nieuw asfalt in vries-dooisituaties

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

TNO ontwikkelt dit jaar een test om de levensduur van zeer open asfalt beton (zoab) ook bij temperatuurwisselingen te bepalen. Er is nu nog geen goede standaardtest om de levensduur in vries-dooisituaties te bepalen. Het zeer open asfaltbeton wordt nu vooral getest op prestaties bij veel water. De test moet er toe bijdragen om de komende jaren met minder schade aan wegen de winters door te komen.

Deze winter is er veel schade aan wegen en auto’s door het koude weer. Naast schade aan auto’s betekent het ook duur (spoed)reparatiewerk en daardoor extra files. Op de meeste rijkswegen ligt zoab dat relatief geluidsarm is en waar regenwater gemakkelijk in kan weglopen. Maar water onder het vriespunt zet uit en krimpt weer als het boven nul graden is. Het zoab op onze wegen is hier niet goed tegen bestand. Het kan beter. Aannemers zouden hun asfaltmengsels moeten (laten) testen op temperatuurswisselingen rond het vriespunt, voordat ze een wegdek aan gaan leggen. Dit gebeurt tot nu toe niet.

 

Tot 2008 schreef Rijkswaterstaat voor welke asfaltmengsels waar moesten komen te liggen. Sindsdien worden er functionele eisen aan mengsels gesteld en legt Rijkswaterstaat steeds meer de verantwoordelijkheid voor mengselontwerp en kwaliteit bij de wegenbouwers. Het is niet meer voldoende om alleen tegen een gunstige prijs te leveren, ook de kwaliteit speelt een rol.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Foto: ANWB/AVD

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.