tno leidt Europees onderzoek naar klimaatbestendige steden
Ook nu al leiden extreme regenbuien tot ernstige overlast, zoals vorige zomer in Amsterdam waar op een maandagmorgen na een ‘tropische’ stortbui zelfs een deel van de A10 moest worden afgesloten. De mate van kwetsbaarheid varieert sterk binnen het stedelijk gebied. Dat betekent soms dat het vergroten van de klimaatbestendigheid van steden het meest efficiënt kan gebeuren door het nemen van veel relatief kleine en lokale maatregelen. In het bijzonder als je deze slim en in hun onderlinge samenhang beschouwt.
Procedures
Het RESIN (Resilient Cities and Infrastructures) project gaat over hoe zowel vitale infrastructuur als andere onderdelen van de stad zoals gebouwen, straten en pleinen op een integrale manier klimaatbestendig kunnen worden gemaakt. Hierbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan het standaardiseren van procedures voor het bepalen van kwetsbaarheid of het kiezen van maatregelen, en van het meten van de effectiviteit van maatregelen.
Horizon 2020
Het RESIN project valt onder het EU onderzoeksprogramma Horizon 2020, heeft een looptijd van 3,5 jaar en wordt uitgevoerd samen met universiteiten, kennisinstellingen en grote en kleine bedrijven uit acht landen. Vier steden (Parijs, Bilboa, Manchester en Bratislava) zijn partner in het project en proeftuin voor de ontwikkelde instrumenten voor het ondersteunen van de besluitvorming.
Foto: TNO
Reactie plaatsen •