Tilburg en Buren en Overijssel winnen OVL-awards 2011

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De gemeenten Tilburg en Buren en de provincie Overijssel hebben de OVL-awards 2011 gewonnen. Ze kregen de prijs vanwege hun ambitieuze aanpak en resultaten op het gebied van energiebesparing in de openbare verlichting en het terugdringen van lichthinder.

De prijzen werden uitgereikt tijdens het Klimaatcongres 2011.

Tilburg
De gemeente Tilburg is winnaar in de categorie grote gemeenten (> 50.000 inwoners). Bijna alle verlichting in Tilburg wordt vervangen door led en gedimd. Bovendien introduceerde de gemeente Licht op aanvraag: pas als er verkeersdeelnemers zijn, brandt de verlichting op volle sterkte. Tilburg deelde haar ervaring en kennis met overheden in heel Europa.

Buren
De gemeente Buren is winnaar in de categorie gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. Doorslaggevend voor de jury was de aanpak van Buren en de voorbeeldfunctie voor andere gemeenten. De gemeente betrok haar inwoners intensief bij het weer donker maken van het buitengebied. Vijfhonderd lichtmasten worden verwijderd. Verder wordt alle verlichting gedimd en vervangen door zuinige apparatuur.

Overijssel
In de categorie provincies is Overijssel winnaar door de gerealiseerde energiebesparing langs provinciale wegen en haar actieve rol in de ondersteuning van gemeenten bij de keuzes voor energiezuinige verlichting. Na een eerdere besparing van 15 procent, wil de provincie de komende jaren nog eens 30 procent energie besparen. Ook Overijssel wil in de buitengebieden het donker meer terug. Daarbij maakt Overijssel gebruik van de aanpak van de gemeente Buren.

OVL- awards
De OVL-awards zijn ingesteld door de Taskforce Verlichting voor de meest ambitieuze en/of inspirerende gemeenten en provincies op het gebied van energiebesparing in de openbare verlichting. De Taskforce daagt lokale overheden uit extra werk te maken van energiebesparing én beloont ze voor de inspanningen op dit vlak. Uit de aanmeldingen werden zes genomineerden geselecteerd: de gemeenten Tilburg, Zaanstad, Buren en Uden en de provincies Utrecht en Overijssel.

Lees hier meer over alle genomineerden

 
Auteur: Joske van Lith

Avondbeeld van een wijk in Berkel Enschot (deelgemeente van Tilburg), waar begin 2009 nieuwe masten en armaturen met ledverlichtingsunits zijn geplaatst

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.