Tienjarige concessie voor e-laadpalen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De Stadsregio Arnhem Nijmegen en Regio FoodValley besteden een tienjarige concessie aan voor plaatsing en exploitatie van openbare oplaadpalen. Het gaat om e-laadpalen voor elektrische auto’s van particulieren of bedrijven die niet op hun eigen terrein kunnen opladen. De eerste laadpalen worden in februari 2014 geplaatst.

Begin 2013 is het aantal (hybride) elektrische auto’s in Nederland toegenomen tot circa 8000 voertuigen. Vanwege de succesvolle opmars van elektrisch rijden neemt de stichting e-laad, een initiatief van de samenwerkende netwerkbeheerders in Nederland, geen nieuwe aanvragen voor oplaadpunten in de openbare ruimte meer in behandeling. Dat betekent dat de markt nu aan zet is voor het plaatsen en onderhouden van e-laadpalen.

Inrichting van de openbare ruimte
Op initiatief van het programma Energy Made in Arnhem bereiden de Stadsregio Arnhem Nijmegen en Regio FoodValley nu een aanbesteding voor. Dat gebeurt met ondersteuning van de provincie Gelderland, het G32-stedennetwerk en de Taskforce Elektrisch vervoer. De gemeenten spelen als beheerder van de openbare ruimte een belangrijke rol in de uitrol van elektrisch vervoer als het gaat om de realisatie van laadinfrastructuur op openbaar terrein.

Gunning dit najaar
Marktpartijen kunnen straks inspelen op de vraag van automobilisten en wagenparkbeheerders naar e-laadpalen in de openbare ruimte. In de concessie stellen de stadsregio en FoodValley de randvoorwaarden voor de plaatsing. De gunning vindt dit najaar plaats. Op basis van de gunning kunnen individuele gemeenten in de twee regio’s een contract sluiten met de leverancier. Naar verwachting worden de eerste laadpalen februari 2014 geplaatst. De concessie heeft een looptijd van 10 jaar.

De Groene Kracht
De aanbesteding wordt voorbereid vanuit het intergemeentelijke samenwerkingsprogramma De Groene Kracht, voor nieuwe energie in de regio Arnhem-Nijmegen. De aanbesteding wordt deels bekostigd door de gemeenten en deels door rijksgeld vanuit het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.