Testfaciliteit voor sensortechnologie in Assen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
In
In Assen wordt een grootschalig netwerk van sensormeetpunten aangelegd, waar de komende jaren de nieuwste snufjes op het gebied van sensortechnologie worden ontwikkeld en getest. Dit project, Sensor City, krijgt ruim €10,3 miljoen Europese en rijkssubsidie.

Met behulp van meetsystemen worden continue gegevens verzameld, die gebruikt worden voor een betere doorstroming van verkeer, en het terugdringen van lawaai en vervuiling.  Meer dan 20 bedrijven en kennisinstellingen doen mee aan het project.

 

In Sensor City zijn onder meer de volgende demonstratieprojecten ondergebracht:

-Het project Mobiliteit, onder leiding van onderzoeksinstituut TNO uit Delft, behelst een intelligent verkeerssysteem. Automobilisten krijgen relevante informatie ter voorkoming van files en zij kunnen bijvoorbeeld een parkeerhaven in het centrum reserveren. Verkeerslichten worden slim aangestuurd zodat het verkeer beter doorstroomt.

-In het project Geluidmonitoring worden, op basis van geluidsregistratie en identificatie, toepassingen ontwikkeld om geluidsoverlast terug te dringen. Zo wordt gewerkt aan geluidkaarten op internet, vergelijkbaar met ‘buienradar.nl’. Een andere voorbeeld is de toepassing van antigeluid in geluidswallen. In het uitgaansgebied worden microfoons geplaatst,  die een ‘agressiecamera’ inschakelen bij lawaai (ruzie).

 

Beide projecten zijn bedoeld om richting bedrijfsleven en beleid te laten zien wat de mogelijkheden zijn die sensorsystemen bieden. De verwachting is dat de onderzoeken resulteren in een testfaciliteit in Noord-Nederland.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.