Ter beoordeling: traminterieur Uithoflijn

vrijdag 4 september 2015
timer 2 min
Op
Op vrijdag 4 september onthulden Jacqueline Verbeek-Nijhof, gedeputeerde van provincie  Utrecht en Lot van Hooijdonk, wethouder van gemeente Utrecht het 1-op-1-model van de tram voor de Uithoflijn. Dit model bestaat uit twee tramdelen en is nauwelijks van echt te onderscheiden.

Het model dient voor bezichtiging en informatie en voor het maken van de laatste interieurkeuzes, zoals de vloerbedekking, stoelbekleding en het zitcomfortniveau van de stoelen. In het model zijn diverse keuzemogelijkheden te zien en te ervaren. Naast het trammodel staat ook een perron dat voor minder-validen toegankelijk is.

De tram is voor het publiek te bezichtigen op vrijdagmiddag 11 september en op zaterdag 3 oktober op de remise in Nieuwegein. Mensen die willen meestemmen over het interieur kunnen dat doen via www.uithoflijn.nl

Provincie schaft tram aan
Provincie Utrecht heeft besloten de 27 tramstellen zelf aan te schaffen en aan de vervoerder van de Uithoflijn, Qbuzz,  ter beschikking te stellen. Het Spaanse CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) levert de trams van het type Urbos 100. Dit tramtype rijdt onder andere in de steden Birmingham, Nantes, Zaragoza en Belgrado.

Tram rijdt vanaf 2018
De eerste tram komt begin 2017 naar Utrecht. Dan volgt in 2017 een testperiode met vijf  trams, waarin de trams en de infrastructuur worden getest, gevolgd door een proefperiode waarin onder meer trambestuurders hun opleiding krijgen, veiligheidsprocedures worden getest en de dienstregeling wordt beproefd. Vanaf medio 2018 kunnen reizigers gebruik maken van de Uithoflijn.

Opdrachtgever
Provincie en gemeente Utrecht zijn gezamenlijk opdrachtgever voor het project Uithoflijn en hebben afspraken gemaakt wie wat ontwikkelt en realiseert. Zo is de provincie verantwoordelijk voor de realisatie van de bovenbouw en de aankoop en exploitatie van de trams. Gemeente Utrecht is verantwoordelijk voor de aanleg van de onderbaan (de ondergrond waarop de traminfrastructuur komt te liggen) en de inpassing in de omgeving.

Infrastructuur
In 2011 is gestart met de aanleg van delen van de onderbouw. Deze is inmiddels afgerond. De verdere aanleg van de traminfrastructuur start naar verwachting eind 2015/begin 2016.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.