Tentoonstelling ‘De winter van 1963. De grenzen van een verkeerssysteem?’

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De tentoonstelling ‘De Winter van 1963. De grenzen van een verkeerssysteem?’ wordt op donderdag 24 januari om 16.00 uur geopend op het ANWB hoofdkantoor in Den Haag. De tentoonstelling presenteert het verhaal van die winter aan de hand van foto’s, krantenberichten   en filmbeelden. Arnoud Broekhuis, hoofd ANWB Verkeersinformatie, haalt tijdens de opening herinneringen op aan de winter van 1963 en gaat in op de overeenkomsten en verschillen van vijftig jaar geleden en die van nu.

Dinsdag 15 januari zorgde sneeuwval voor de langste ochtendspits ooit; 1000 km. Deze maand, exact vijftig jaar geleden, hield de winter ook goed huis in Nederland. In 1963, tijdens de strengste winter van de twintigste eeuw, was het hele land voorzien van grote hoeveelheden sneeuw, dichtgevroren rivieren, en een bevroren IJsselmeer en een ijzige Waddenzee en Noordzee. Elf weken lang duurde deze periode van sneeuw en ijs, van half december 1962 tot begin maart 1963.

Die winter maakte talloze schaatstochten mogelijk waaronder de beroemde en beruchte Elfstedentocht en op het IJsselmeer werden autorally’s gehouden. Maar de winter zorgde er ook voor dat de scheepvaart elf weken nagenoeg stil lag, het wegverkeer het moeilijk had en – opvallend – dat de spoorwegen extra treinen liet rijden om het goederenvervoer op gang te houden.

De tentoonstelling loopt tot en met maandag 11 maart en is gratis toegankelijk.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.00 tot 17.30 uur, zaterdag 9.00 tot 17.00 uur.  

Locatie: Rotonde in ANWB hoofdkantoor, Wassenaarseweg 220, Den Haag.

 
Auteur: Julia Breeuwsma

De winter van 1963 aan de hand van foto's, kranntenberichten en filmbeelden.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.