Tegelijk opladen e-auto kan stroomnet destabiliseren
Elektrische voertuigen (EV's) maken transport duurzamer, maar kunnen ook nadelige gevolgen hebben voor het stroomnet, stelt Valogianni. Het stroomnet en energiecentrales zijn namelijk ontworpen om in behoeften van huishoudens te voorzien. Als er te veel auto's tegelijkertijd worden ingeplugd, vooral aan het eind van de werkdag, rond zes uur 's avonds, kunnen ze de piekende vraag naar stroom nauwelijks aan.
Extra centrales
Het opstarten van extra centrales kan zulke pieken wel opvangen, maar is vervuilend en kostbaar. Dit leidt weer tot hogere stroomprijzen voor consumenten. Als het aantal EV's blijft toenemen, zoals in de komende jaren wordt verwacht, kan het aantal pieken onbeheersbaar worden en zelfs leiden tot stroomuitval.
De vraag reguleren
Volgens Valogianni kunnen de piekbelastingen worden voorkomen door het opladen van EV’s beter te reguleren. Bijvoorbeeld door de auto’s in daluren te laten opladen, of niet meer te laten opladen dan nodig voor normaal gebruik. Daarnaast is het mogelijk om geparkeerde EV's tijdens pieken stroom aan het netwerk te laten terugleveren.
Stroomprijs en/of algoritmes
Er zijn in principe twee manieren om het opladen van elektrische auto’s te managen, zegt de onderzoekster. De netbeheerder kan top-down ingrijpen op de vraag door de stroomprijs aan te passen. De markt zal daarop reageren door meer of minder elektriciteit in te kopen. Anderzijds kunnen consumenten de boordcomputer in hun EV laten beslissen over de beste tijd om op te laden of energie terug te verkopen aan het stroomnet. Valogianni ontwikkelde en testte algoritmes die beide benaderingen ondersteunen. Vooral de combinatie van beide benaderingen heeft veel toekomstpotentieel, verwacht ze.
Lees hier het complete bericht

Promovandus Konstantina Valogianni van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM)
Reactie plaatsen •