Te veel onlogische verkeersdrempels

maandag 29 november 2004
timer 2 min

Steeds meer weggebruikers hebben kritiek op de toepassing van verkeersdrempels. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB onder ruim 2600 personen en een enquête in de regio Haaglanden. Wegbeheerders moeten zich dan ook meer bezinnen op de vorm en de locatie van drempels, aldus het advies dat hoofddirecteur Guido van Woerkom op 30 november geeft tijdens de jaarlijkse Verkeerstechnische Leergang in de Jaarbeurs in Utrecht.

Belangrijkste kritiekpunten die uit het onderzoek naar voren komen zijn: onlogische ligging waardoor soms gevaarlijke remsituaties ontstaan en confrontaties met steilere drempels dan verwacht, waardoor lichamelijke klachten optreden.
Veel weggebruikers vinden dan ook dat de overheid hier en daar is ‘doorgeschoten’ bij het toepassen van verkeersdrempels.
De ANWB beveelt aan om verkeersdrempels alleen daar toe te passen waar ze als logisch worden ervaren, zoals in woonwijken, bij oversteekplaatsen en gevaarlijke kruisingen.
Vijf jaar geleden was nog een op de drie weggebruikers (33 procent) positief over verkeersdrempels, nu is dat nog circa een op de vier (28 procent). Naast de kritiek op de ligging vindt rond de 40 procent dat de drempels te steil zijn. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat drempels in woonwijken sneller worden geaccepteerd dan drempels op wegen waar 50km/uur danwel 80 km/uur is toegestaan. Op deze wegen met een hogere snelheid moet het voor de weggebruiker duidelijk zijn waarom een verkeersdrempel wordt gebruikt, bijvoorbeeld vlak voor een fietsoversteekplaats.De bond zal de resultaten van het onderzoek voorleggen aan een panel van deskundigen. De bedoeling is om na te gaan hoe de toepassing van verkeersdrempels beter kan.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.