Tarieven parkeergarages 9 procent gestegen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De tarieven in Nederlandse parkeergarages zijn het afgelopen jaar met gemiddeld 9 procent gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Detailhandel Nederland naar 80 parkeergarages.

Bij 61 procent van de parkeergarages steeg het tarief meer dan de inflatie, bij de Plazagarage in Rotterdam zelfs met 50 procent. Ook worden parkeertarieven in veel gevallen op een oneerlijke manier berekend: de bezoeker betaalt vaak voor een heel uur, ook al wordt maar een (klein) deel van het uur geparkeerd.

Betalen per minuut
Omdat in veel parkeergarages de tarieven in grote tijdseenheden worden berekend (bijvoorbeeld 45 minuten), betalen consumenten gemiddeld voor een uur parkeren 14 procent te veel aan parkeerkosten. Verwacht wordt dat wanneer betalen per minuut wordt ingevoerd, dit gepaard gaat met tariefverhogingen. De PvdA in de Tweede Kamer komt met een initiatiefwet om te voorkomen dat automobilisten onnodig teveel betalen voor parkeren, en wil wettelijk vastleggen dat automobilisten per minuut mogen afrekenen, met een starttarief van maximaal vijf minuten.

Gevolgen
Parkeren speelt voor veel consumenten een belangrijke rol in de keuze voor een winkelgebied. Hoge tarieven maken een winkelgebied minder toegankelijk en hebben grote gevolgen voor het ‘winkelplezier’ van de consument. Minder mensen bezoeken de binnenstad, klandizie loopt terug en de leegstand in winkelgebieden neemt toe.

Beste parkeergarage van Nederland
De Zaailandgarage in Leeuwarden is uitgeroepen tot de beste parkeergarage van Nederland. De parkeergarage voerde geen tariefsverhoging in en de tijdseenheid waarmee parkeerkosten worden berekend is klein, namelijk een tijdseenheid van drie minuten in het eerste uur. Verder is de Zaailandgarage goed onderhouden, zijn beveiligingscamera’s aanwezig en is de bewegwijzering op orde.

klik hier voor de resultaten van de Nationale Parkeertest

 
Auteur: Joske van Lith

De tarieven in Nederlandse parkeergarages zijn het afgelopen jaar met gemiddeld 9 procent gestegen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.