Syntus gaat met waterstofbus rijden tussen Arnhem en Apeldoorn

dinsdag 28 april 2015
timer 2 min

Syntus neemt de waterstofbus van HyMove B.V. op in de dienstregeling. Deze bus is een volledig elektrisch aangedreven, volledige stille stadsbus van 12 meter lang, die plaats biedt aan 72 passagiers en een actieradius heeft van meer dan 400 kilometer. De uitstoot van deze bus bestaat uit schoon water.

HyMove levert het brandstofcelsysteem aan de Poolse bussenbouwer Solbus.De bus wordt voorzien van elektrische wielnaafmotoren, een uitvinding van het Apeldoornse bedrijf e-Traction. De bus gaat rijden in de dienstregeling van Syntus op de lijn Arnhem – Apeldoorn. Doel van het project is de bedrijfszekerheid van het rijden met waterstofbussen aan te tonen.

Innovatieve techniek

Een ander doel van het project is stimulering van de werkgelegenheid in Gelderland. De bus die bij Syntus ingezet wordt, is een middel om de innovatieve techniek van HyMove B.V. onder de aandacht te brengen.

Het Gelderse HyMove heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van waterstof-brandstofcelsystemen voor verschillende toepassingen, zoals zogenaamde range extenders voor elektrische bussen, waarmee de actieradius aanzienlijk groter is dus bij het gebruik van alleen batterijen.

Er is momenteel een sterk stijgende vraag naar elektrische bussen in het openbaar vervoer. De verwachting is dat de meeste fabrikanten van stadsbussen de komende jaren ook waterstofbussen zullen aanbieden. Als deze opzet slaagt, kan dat het begin zijn van een nieuwe industrietak waarvan meerdere Gelderse bedrijven zullen profiteren en waarmee Gelderland zich ook als exportregio op de kaart zet.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.