SWOV volgt oudere e-biker in het verkeer

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De SWOV en TU Delft starten in juni met een diepgaand onderzoek naar het verschil in fietsgedrag op een gewone en op een elektrische fiets, met name bij ouderen. Daarvoor maken deelnemers uit twee leeftijdsgroepen, twee ritten op twee verschillende fietsen vol meetapparatuur. Eind dit jaar worden de resultaten en de analyse van de onderzoeksdata verwacht.

Deelnemers aan het onderzoek, in de leeftijdscategorie 30-40 jaar of 65 en ouder, fietsen eenzelfde parcours op de openbare weg op een gewone en op een elektrische fiets. Met diverse meetapparatuur, afkomstig van de TU Delft, worden het fietsgedrag en de fietsmanoeuvres geregistreerd.

Helm met camera
SWOV-onderzoeker Willem Vlakveld: ‘De apparatuur meet alle bewegingen van fietsers en van de fiets, zoals alle stuur- en rembewegingen. Bovendien krijgen deelnemers een helm op met een camera en ook is er een camera op de fietsen gemonteerd. Zo meten we bijvoorbeeld alle op- en afstappen en rembewegingen.’

‘We kunnen zo onder meer meten wat er met ouderen, in vergelijk jongere mensen gebeurt als het moeilijker en complexer wordt in het verkeer’, vervolgt Vlakveld, ‘en vooral hoe je daarmee omgaat als je daarbij door de elektrische fiets ook nog ‘een duwtje in de rug’ krijgt’.

Perifere detectietaak
Ook meet de SWOV de fysieke (hartslag)- en zelfs de mentale inspanning van mensen op de twee fietsen. Die mentale inspanning wordt gemeten door de deelnemers een reactie te vragen op een lampje dat zo nu en dan oplicht in een hoek van de helm. Vlakveld:’Als de mentale druk hoger wordt, zullen mensen minder vaak op het reactieknopje drukken. We meten zo de perifere detectietaak.’

Over anderhalve week starten de eerste technische testen, daarna volgen de praktijktesten in juni. Vlakveld verwacht dat eind van dit jaar een analyse is gemaakt van honderden uren filmmateriaal en allerlei meetdata. De resultaten komen beschikbaar in een openbaar SWOV-rapport.

Deelnemers van 30-40 jaar
De SWOV zoekt overigens nog deelnemers in de leeftijd van 30- tot 40 jaar. De werving voor de oudere leeftijdsklasse heeft al voldoende deelnemers opgeleverd.

Deelnemers aan het SWOV-onderzoek, in de leeftijdscategorie 30-40 jaar of 65 en ouder, fietsen eenzelfde parcours op de openbare weg op een gewone en op een elektrische fiets

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.