SWOV: verkeersveiligheidswaarschuwing

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Recente cijfers duiden op een toename van het aantal verkeersdoden en een sterke toename van verkeersongevallen onder fietsers en ouderen. Tegelijkertijd wordt een goede aanpak van verkeersveiligheid bemoeilijkt door ernstige tekortkomingen in de gegevens over ongevallen. Er is daarom meer en gericht onderzoek nodig naar verkeersongevallen. Dat concludeert de SWOV uit de Monitor verkeersveiligheid 2012.

De SWOV ondersteunt het rijksbeleid - Strategisch Plan Verkeersveiligheid en de Beleidsimpuls Verkeersveiligheid – waarin extra aandacht is voor fietsers (het aantal ernstig verkeersgewonden onder fietsers in niet-motorvoertuigongevallen stijgt al jaren sterk) en ouderen (voor de meeste vervoerswijzen laten de ouderen een relatief ongunstige ontwikkeling zien).

Verkeersveiligheidsgegevens
SWOV benadrukt daarbij dat er meer onderzoek nodig is naar de factoren die bijdragen aan deze geconstateerde ongunstige ontwikkelingen en waarschuwt voor ernstige tekortkomingen als het gaat om gegevens die inzicht verschaffen in verkeersveiligheid. Er moeten daarom snel concrete stappen worden gezet om de geconstateerde verslechtering in kwaliteit van de gegevens een halt toe te roepen en verbeteringsplannen door te voeren, aldus de SWOV.

Evaluatieonderzoek
Ook is gericht evaluatieonderzoek nodig om effecten van specifieke verkeersveiligheidsmaatregelen te meten. De SWOV adviseert om standaard evaluatieonderzoek (ex post) uit te voeren bij de introductie van verkeersveiligheidsmaatregelen, mede om ervan te leren en ter verbetering van ex-anteschattingen.

Verkeersgedrag
Informatie over verkeersgedrag is op dit moment afkomstig uit gegevens over handhavingsinspanningen en -resultaten. Veranderingen in deze gegevens kunnen wijzen op veranderingen in feitelijk verkeersgedrag, maar kunnen ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld wijzigingen in strategie van politiecontroles. Om dit laatste uit te sluiten adviseert SWOV om gericht onderzoek uit te voeren naar verkeersgedrag.

In 2011 zijn er 477 mannen en 184 vrouwen door verkeersongevallen om het leven gekomen. Dit zijn er in totaal meer dan in 2010. De cijfers over het aantal verkeersdoden en –gewonden voor 2012 zijn nog niet bekend.  

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.