SWOV: risico fietsen in het donker neemt toe

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Hoewel fietsers bij meer ongevallen bij daglicht zijn betrokken, vallen er in het donker relatief meer slachtoffers. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

De SWOV heeft in het rapport ‘Hoe gevaarlijk is fietsen in het donker?’ onderzocht wat het risico van fietsen is bij verschillende lichtgesteldheden.

 

Het aandeel fietsers dat in het donker ernstig gewond raakt bij een motorvoertuigongeval

schommelt in de periode 1993-2008 ligt tussen de 14 en 17 procent. Voor ernstig gewonde fietsers in niet-motorvoertuigongevallen steeg dit aandeel van 13 naar 23 procent. Slechts 10 procent van de afgelegde afstand werd echter in het donker gefietst. De conclusie is dan ook dat het risico voor fietsers in het donker hoger is dan bij daglicht, met name tussen middernacht en het begin van de ochtendschemer.

 

Alcoholgebruik jongeren

Het onderzoek toont aan dat voor alle leeftijdscategorieën het risico in het donker het hoogst is. Wel valt op dat het vooral voor 18- tot en met 29-jarigen onveilig is in het donker te fietsen. Alcoholgebruik speelt hierbij een rol. In 2008 was er bij 58 procent 18- tot 24-jarigen die ernstig gewond raakten in een nietmotorvoertuigongeval in een weekendnacht sprake van alcoholgebruik. Overigens is het risico voor fietsers bij bij motorvoertuigongevallen in zomer en winter ongeveer gelijk.

 

Aanbevelingen

De SWOV doet de volgende aanbevelingen:

- nagaan met diepte- en gedragsonderzoek wat de mogelijke

verklaringen zijn voor de hogere risico's van fietsen in het donker en bij schemer;

- verder onderzoek naar de relatie tussen het voeren van fietsverlichting (en de kwaliteit daarvan) en het risico van fietsen bij schemer en in het donker;

- onderzoeken hoe het komt dat er een hoger risico is voor fietsers om ernstig gewond te raken in niet-motorvoertuigongevallen dan in motorvoertuigongevallen. Bij slechte fiets- of straatverlichting kunnen problemen in het wegdek in het donker eerder tot problemen leiden dan overdag.

- beleid ontwikkelen om 'fietsen onder invloed' tegen te gaan.

 
Auteur: Joske van Lith

Meer fietsers zijn overdag bij ongevallen betrokken, maar in het donker vallen relatief meer slachtoffers. Dat blijkt uit onderzoek van de SWOV.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.