SWOV: Kwaliteitszorgsysteem voor verkeersveiligheid

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Een kwaliteitszorgsysteem kan helpen om verkeersveiligheid preventief te verhogen. In het recent verschenen onderzoeksrapport van de SWOV ‘Een kwaliteitszorgsysteem voor verkeersveiligheid in het wegontwerp en -beheer’ is gekeken naar mogelijkheden om zo’n systeem op provinciaal niveau in te voeren.

Onderzoek

Voor het onderzoek zijn zeven provinciale wegbeheerders geïnterviewd. De keuze is gevallen op provincies, omdat deze meer overeenkomsten hebben dan bijvoorbeeld gemeenten en waterschappen. De geïnterviewden hebben aangegeven behoefte te hebben aan maatwerk, dat ingepast kan worden in bestaande processen. Het onderzoek richtte zich daarom op de mogelijkheden om het voorgestelde kwaliteitszorgsysteem te combineren met de huidige werkwijzen.

 

Onvoldoende transparantie 

De rol van deskundige wordt per provincie anders ingevuld en is onvoldoende transparant: er is geen sprake van uniformiteit in opleiding of ervaring. Daarnaast is er binnen een provincie vaak slechts één deskundige, wat de borging van verkeersveiligheid kwetsbaar maakt en kan leiden tot het volgen van persoonlijke voorkeuren.

Provincies documenteren keuzes op het gebied van verkeersveiligheid binnen projecten onvoldoende. Het is daardoor moeilijk om in opeenvolgende fasen van een project te toetsen of aan de eisen uit een voorafgaande fase is voldaan.

Verkeersveiligheid wordt door de ene provincie wel en door de andere niet als doorslaggevend criterium meegenomen bij het prioriteren van projecten.

 

Veranderingen die nodig zijn

De SWOV beveelt aan om eisen te stellen aan de kennis die een verkeersveiligheidsdeskundige moet hebben en om deze kennis bij meerdere personen onder te brengen. Het delen van kennis tussen de provincies is ook een manier daarvoor.

De SWOV adviseert daarnaast om vanaf het begin van een project vast te leggen in hoeverre een gebruikte standaard afwijkt van een bestaande richtlijn. Ook moet duidelijk beschreven worden welke maatregelen zijn getroffen om eventuele negatieve effecten op de verkeersveiligheid tegen te gaan.

De SWOV stelt voor om verkeersveiligheid in alle provincies expliciet als beoordelingscriterium mee te nemen.

 

Kwaliteitszorgsysteem

Kwaliteitszorg verwijst naar het geheel aan activiteiten dat de kwaliteit (van een product of concept) waarborgt. Het invoeren van een kwaliteitszorgsysteem voor verkeersveiligheid houdt niet per definitie grote aanpassingen in. De meeste provincies hebben al veel documenten, deze kunnen vaak worden aangepast. Een algemeen procesdocument kan hiervoor als basis dienen, dit kan bijvoorbeeld uitgewerkt worden door het CROW.

 

Betere afweging mogelijk

Een kwaliteitssysteem biedt geen garantie voor veiliger wegen en het veiliger gebruik ervan. Maar de verwachting is wel dat door een systematische aanpak een verhoogd bewustzijn van verkeersveiligheid zal ontstaan, waardoor verkeersveiligheid bij keuzes op een meer transparante wijze kan worden meegewogen.

Rapport SWOV

 
Auteur: Eveline Korving

Een kwaliteitszorgsysteem zorgt volgens de SWOV ervoor dat wegen veiliger worden ingericht.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.