SWOV: GHB leidt tot onveilig rijgedrag

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het gebruik van de drug GHB (gamma-hydroxybutyraat) kan leiden tot onveilig rijgedrag, meldt de SWOV. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken onder autobestuurders die door de politie verdacht werden van rijden onder invloed.

Onderzoek

Onderzoek tot nu toe is gebaseerd op politierapporten of analyses van bloed van bestuurders die al verdacht worden van drugsgebruik. De wettelijke limiet voor GHB is 10 nanogram per milliliter bloed of serum (ng/ml). Er is nog geen experimenteel of epidemiologisch onderzoek gedaan naar het precieze effect van GHB-gebruik op de verkeersveiligheid.

In het verkennende onderzoek van de SWOV zijn de GHB-concentraties bepaald in 180 serummonsters van ernstig gewonde autobestuurders die opgenomen waren in drie ziekenhuizen in Enschede, Tilburg en Nijmegen in de periode 2007-2009. Vijf ernstig gewonde autobestuurders zijn positief getest voor GHB. Hun serumwaarden varieerden van 42 ng/ml tot 424 ng/ml.

In vergelijking met het gebruik van andere drugs, is de prevalentie van GHB onder de onderzochte ernstig gewonde autobestuurders relatief hoog. Het lijkt erop dat GHB-gebruik inderdaad een negatief effect heeft op de verkeersveiligheid. Of GHB het risico op ernstig letsel in een verkeersongeval ook verhoogt, kan alleen worden bepaald als er ook gegevens beschikbaar zijn over de prevalentie van GHB in het verkeer.

Daarom beveelt de SWOV aan om bij toekomstige studies naar drugsgebruik in het verkeer ook GHB op te nemen in de lijst met te analyseren stoffen.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.