SWOV: daling aantal verkeersdoden opmerkelijk

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min
He
Het CBS heeft de verkeersveiligheidscijfers van 2010 gepubliceerd. De SWOV vindt de daling in het aantal verkeersdoden opmerkelijk.

In 2010 vielen volgens de cijfers van het CBS 640 doden in het verkeer in Nederland. Dit is 11 procent minder dan de 720 verkeersdoden in 2009. Fietsers tellen nog wel de meeste verkeersdoden onder de weggebruikersgoepen, ondanks de daling van 185 in 2009 tot 162 in 2010.

 

De dalende trend is ook te zien bij het aantal verkeersdoden onder personen jonger dan 40 jaar. In 2010 ligt het aantal (247) 20 procent lager dan in 2009. Het hoogste aantal verkeersdoden is echter nog steeds te vinden onder twintigers, 114 in 2010.

 

De SWOV vindt de daling in het aantal verkeersdoden opmerkelijk. De stichting heeft de indruk dat sinds eind 2009 de registratie van verkeersslachtoffers bij de politie tekortschiet. Zo is het de vraag of verkeersslachtoffers die na een paar weken na het ongeval (binnen de registratiegrens van 30 dagen) alsnog komen te overlijden, wel goed geregistreerd worden. Zeker gezien de stijging van zwaargewonden bij verkeersongevallen, ziet SWOV de gepubliceerde CBS-cijfers als bevestiging dat het niet goed gaat bij de registratie van verkeersslachtoffers.

 
Auteur: Eveline Korving

Het aantal verkeersdoden is volgens de CBS-cijfers gedaald, de SWOV betwijfelt dit. Foto: B.H. Kvaale

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.