SWOV: AutoModus-app bevordert mobielvrij rijden

woensdag 23 maart 2016
timer 2 min

De AutoModus-app van Interpolis vermindert het smartphonegebruik onder jonge automobilisten, zo blijkt uit SWOV-onderzoek in opdracht van Interpolis. Door gebruik van de app zijn automobilisten zich bovendien beter bewust van de risico’s van smartphonegebruik tijdens het rijden. Ook heeft de app een gunstig effect op smartphoneverslaving.

Onderzoek van SWOV toont aan dat de AutoModus app van Interpolis mobielvrij rijgedrag bevordert. 74 procent van de deelnemers in het onderzoek geeft aan dat de app helpt om smartphonegebruik te verminderen.

Gratis app
Op basis van deze uitkomsten biedt Interpolis de AutoModus app sinds 22 maart gratis aan. Interpolis heeft de ambitie om het verkeer veiliger te maken en verkeersschades met 25 procent te verminderen. In 2020 moet dit streven met slimme oplossingen zijn gerealiseerd. 

Onderzoek
Van 9 november 2015 tot en met 4 januari 2016 testten 465 automobilisten van 18 tot en met 24 jaar de AutoModus app in de praktijk. Zij werden gestimuleerd om hun smartphone tijdens het rijden niet te gebruiken. Na elke veilige rit, waarbij zij hun telefoon niet aanraakten, verdienden ze punten. Tijdens dit ‘SlimOpWeg’-experiment onderzocht SWOV de veranderingen van de app-gebruikers in hun mobielgebruik tijdens het rijden.

In totaal reden de automobilisten gedurende het experiment 218.000 mobielvrije kilometers. 89 procent van de deelnemers geeft aan de smartphone wel eens tijdens het rijden te gebruiken. Voorafgaand aan het onderzoek vindt slechts 10 procent van de deelnemers smartphonegebruik tijdens het rijden een probleem, terwijl recent onderzoek aantoont dat bij 66 procent van de verkeersongevallen afleiding een rol speelt. Mobiel-gebruik is daarbij de belangrijkste oorzaak. Dit leidt tot tragere reacties, vernauwing van het blikveld en het missen van relevante informatie door de bestuurder.

Meer mannen dan vrouwen
Navigeren, handsfree bellen en het lezen en versturen van berichten zijn de belangrijkste handelingen waarvoor de smartphone tijdens het rijden wordt gebruikt. Aanmerkelijk meer mannen (52 procent) dan vrouwen (34 procent) bellen in de auto handsfree.

Lees een samenvatting van het SWOV-rapport

 
Auteur: Redactie

Foto: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.