Superbus gepresenteerd in Hannover

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Op
Op 22 september 2010 presenteert de TU Delft het experimentele prototype van de Superbus tijdens de Internationale Automobil-Ausstellung in Hannover.

Het concept, bedacht door Wubbo Ockels, gaat uit van voertuigen die met normale snelheid kunnen rijden op bestaande wegen, en met hoge snelheid (150 tot 250 km/uur) op speciaal daarvoor aan te leggen aparte banen. De idee is dat de bussen vraagafhankelijk en punt-tot-punt vervoer verzorgen en daarmee zouden kunnen concurreren met de auto en trein. Passagiers kunnen via sms of internet een bericht sturen als ze op een vaste opstapplaats dichtbij huis opgehaald willen worden. De gestroomlijnde vorm en het gebruik van lichte materialen zorgen voor een laag energieverbruik.

 

Toekomst

De ontwikkeling van het testmodel is gesteund door het ministerie van Verkeer en Waterstaat (€ 9 miljoen) en Connexxion (€ 1 miljoen). De TU Delft investeerde 1,5 miljoen euro in het experimentele model. Verder hebben zo’n vijftig bedrijven en instellingen bijgedragen.

Na de presentatie, wordt het experimentele model door de TU Delft gebruikt voor research en waar nodig zal het worden aangepast. Zo wordt Superbus later dit jaar nog getest bij hoge snelheden. Het Superbusteam zal daarnaast, samen met marktpartijen zoals Connexxion, de verscheidene mogelijkheden om het voertuig in te zetten in een nieuw vervoersconcept onderzoeken.

 

Op 17 september reed de Superbus de eerste testrondes op de testbaan van de RDW in Lelystad. Bekijk hier de beelden.

 

Meer informatie

 
Auteur: Joske van Lith

De superbus in aanbouw, december 2009

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.