Studenten TU Delft onthullen waterstofraceauto

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op 23 juni presenteerde Forze, het waterstofraceteam van de TU Delft, haar nieuwe waterstofraceauto. Van 11  tot en met 15 juli doet deze auto als enige waterstofwagen mee in de Formula Studentcompetitie in Engeland.

Forze heeft de auto is voorzien van een brandstofcel waarin waterstof en zuurstof worden omgezet in elektrische energie, waarop vervolgens geracet wordt. De enige uitstoot bij dit proces is puur water. De Delftse studenten zijn al langer bezig met een waterstofraceauto. Vorig jaar had het team een primeur met het bouwen van de eerste formuleracewagen op waterstof ter wereld. Door technische problemen lukte het toen echter niet om te rijden in de Formula Studentcompetitie op het Engelse Silverstone-circuit. De nieuwe Forze V heeft anderhalf keer zoveel vermogen als de auto van vorig jaar maar is desondanks 10 procent lichter. Teammanager Jan Jaap Treurniet heeft er vertrouwen in dat het dit jaar beter zal gaan. ‘Met alles wat we vorig jaar hebben geleerd bouwen we nu een erg betrouwbare auto.

Presentatie

De presentatie op het Spuiplein in Den Haag verliep voorspoedig. De komende dagen worden er testritten gemaakt. In juli is dan de wedstrijd op Silverstone. Treurniet: ‘Dan gaat hij echt laten zien wat hij kan.’

Serieus alternatief

Het Forze-team bestaat uit ongeveer 60 studenten. Door het bouwen van

raceauto’s laat het team zien dat de brandstofcel op waterstof een serieus alternatief is voor het rijden op fossiele brandstoffen. In het verleden won het team al een race tegen een benzinekart en organiseerde het een succesvolle wereldrecordpoging voor waterstofvoertuigen.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De presentatie door Forze van de nieuwe waterstofraceauto op het Spuiplein in Den Haag (Foto: Charlie van der Schoor)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.