Studenten NHTV willen Calgary minder autoafhankelijk maken

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Studenten van de NHTV-opleidingen Mobiliteit en Ruimtelijke ordening & planologie proberen de Canadese stad Calgary minder afhankelijk van de auto te maken.

De studenten nemen op uitnodiging van de organisatie ‘Safer Calgary’ deel aan het symposium ‘Safe and Smooth – A Better Road Forward for Calgary’. De studenten hebben visies geschreven voor het verminderen van de autoafhankelijkheid van de stad. Deze fungeren als uitgangspunt voor inspiratie, discussies en mogelijke oplossingen tijdens het symposium.

Aantrekkelijker Calgary 2039
De Canadese stad kampt met een sterke autoafhankelijkheid, een onaantrekkelijk ‘Central Business District’ en vele eentonige suburbs (buitenwijken). De huidige politiek wil hierin verandering brengen en zowel de ruimtelijke structuur als de mobiliteit op de schop nemen.

Ruim zestig vierdejaars studenten van de opleidingen Mobiliteit en Ruimtelijke ordening & planologie zijn door de stad uitgedaagd om een visie te schrijven voor een leefbaarder, duurzamer en aantrekkelijker Calgary in 2039. Uitgangspunt voor de visies zijn de recente voornemens en globale plannen van de stad om de autoafhankelijk te verminderen.

Twitter start samenwerking
Paul van de Coevering, docent en onderzoeker van stedelijke ontwikkeling en mobiliteit van NHTV, gaf twee jaar geleden workshops in Calgary. Hierin stond het verminderen van de autoafhankelijkheid centraal. Niet lang daarna uitte Greg Hart (Safer Calgary) via Twitter opnieuw zijn zorgen over de autoafhankelijkheid in Calgary, waarop Paul reageerde met de suggestie dat de Nederlandse studenten graag met dit thema aan de slag gaan. Dit vormde de basis van de samenwerking. Paul van de Coevering geeft namens NHTV een keynotespeech.

Visie in beeld
De studenten gebruikten hun wetenschappelijke kennis op het gebied van ruimte en mobiliteit in hun voorstellen om de positie van fietsers, voetgangers en het ov te verbeteren in vijf buurten van Calgary. Iedere groep leverde drie eindproducten op waarin de visie voor een minder auto-afhankelijk Calgary in 2039 wordt gepresenteerd. In de visies hebben de studenten een verdiepingsslag gemaakt door de beleidsvoornemens van de stad uit te werken in concrete oplossingsrichtingen en een implementatieplan voor de periode  tot 2039. Hierbij zijn niet alleen infrastructurele en ruimtelijke ingrepen voorgesteld, maar ook campagnes voorgesteld om het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer onder de bevolking te stimuleren.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.