Studenten adviseren fietsexamen voor Londenaars

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

In januari brachten zes studenten van de opleiding Mobiliteit van NHTV internationaal hoger onderwijs Breda een bezoek aan Londen. Zij onderzochten hier de fietsveiligheid in het centrum van Londen. Onlangs presenteerden ze hun bevindingen gepresenteerd aan Transport for London, het gemeentelijk bureau dat verantwoordelijk is voor het verkeer in Londen, en London Cycling Campaign.

 

In november 2013 zijn in Londen in minder dan twee weken tijd zes fietsers verongelukt. Dit was de directe aanleiding voor het onderzoek. Deze ongevallen deden in Londen de discussie rond de fietsonveiligheid oplaaien en de roep om meer fietspaden 'Nederlandse stijl' (gescheiden van het overige verkeer) versterkt. De BBC geeft in hun commentaar over de ongelukken aan dat in alle gevallen grote voertuigen met dito dode hoeken betrokken waren.

 

Onderzoek

De studenten Mobiliteit hebben in de eerste maanden van 2014 een breed onderzoek gehouden. Hierbij voerden ze onder andere gesprekken met de Nederlandse Ambassade in Londen, Transport for London (gemeente), Sustrans en London Cycling Campaign. Daarnaast zijn alle ongevalsgegevens in kaart gebracht en zijn er metingen en tellingen ter plaatse gedaan om de intensiteit van het verkeer en ook de afstelling van de verkeerslichten te meten. Tot slot hebben de studenten zelf rondgefietst om zo mee te maken wat de Londense fietser dagelijks beleeft. Op basis van de analyse van alle onderzoeksgegevens zijn aanbevelingen en suggesties aangereikt.

 

Bevindingen

Volgens de mobiliteitsstudenten is het belangrijk om de verkeerslichten anders in te stellen, zodat alle fietsers tegelijk groen licht hebben. Ook moeten alle fietsers die naar links gaan, voorrang krijgen. Daarnaast dient de gemeente ook de vormgeving en het onderhoud van de fietspaden opnieuw tegen het licht te houden: de belijningen en markeringen zagen er in sommige gevallen erbarmelijk slecht uit.

Verkeersexamen

Een ander advies van de studenten is om Britten veel eerder fietsles te geven. Volgens hen zou, net als bij ons in groep 7, de jeugd op school een examen moeten doen waardoor men zich veel bewuster is van de verkeerskundige gevaren van de grote stad. 

Aanpassingen?

Of er echt iets met de plannen van de studenten gaat gebeuren, hangt af van Transport for London. De studenten: 'We hebben ze een aantal goede handvatten gegeven, waar ze ook daadwerkelijk iets mee kunnen. Er waren vandaag diverse belangenorganisaties in de zaal, je merkt aan alles dat het hier echt een hot item is.'

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.