Structurele verkeerseducatie op voortgezet onderwijs

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Ho
Hoe krijg je het voor elkaar dat middelbare scholen daadwerkelijk verkeerseducatie gaan geven? Dat is het doel van de pilot ‘Proeftuin VO!’ die de provincie Noord-Brabant op veertien scholen in Noord-Brabant heeft opgestart.

 

De provincie Noord-Brabant wil de veiligste provincie worden. Daarom wil zij naast de basisscholen via het Brabants VerkeersveiligheidsLabel, BVL, middelbare scholen via de pilot stimuleren om verkeerseducatie te geven. Niet eenmalig of met een enkele activiteit, maar structureel en gericht op gedragsverandering. Adviesbureau DTV Consultants voert dit project in opdracht van de provincie op de scholen uit.

 

Op de basisschool is verkeerseducatie nog een verplicht onderdeel, maar op het voortgezet onderwijs niet. ‘En dat is juist het moment dat kinderen een grotere afstand moeten afleggen naar school, ze gaan reizen met het openbaar vervoer en ze willen zich meer bewijzen. Er verandert veel, ze kunnen zelf slachtoffer worden of veroorzaker door hun gedrag,’ vertelt Allard Visser van adviesbureau DTV Consultants.

 

Het stimuleren van de scholen om verkeerseducatie te geven, bleek een uitdaging. Visser: ‘Aan de ene kant moet er een aanbod zijn van aansprekende lesprogramma’s die werken aan gedragsverandering voor verschillende doelgroepen. Aan de andere kant moeten scholen zelf deze programma’s willen inroosteren en inbedden in hun curricula.’ Het adviesbureau verzamelt nu de zogenaamde ‘best practices’: projecten van marktpartijen en lesprogramma’s die scholen in het kader van de pilot hebben uitgevoerd, waarmee de vooraf vastgestelde leerdoelen het best zijn bereikt. In de provincie Zuid-Holland loopt een soortgelijk project, ‘Totally Traffic’

 

Met de resultaten van de pilot ontwikkelt de provincie Noord-Brabant een zogenaamde ‘Brabantse modulebox’. Dit is een pakket met verschillende pasklare lesmodules voor verkeerseducatie, die scholen zelf kunnen geven en inpassen in het lesprogramma. Het streven is om deze ‘Brabantse modulebox’ in het schooljaar 2010-2011 Brabantbreed te kunnen aanbieden.

 

 

 

Meer informatie

 
Auteur: Joske van Lith

Middelbare scholieren kunnen zelf slachtoffer worden of veroorzaker door hun gedrag

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.