Strooizout uit bermgras en keukenafval
Bij gladheid tonnen zout uitstrooien over het wegennet is niet goed voor de flora en fauna langs de wegen. Wageningen UR Food & Biobased Research werkt met een aantal Gelderse partners aan een alternatief: strooizout uit bermgras of keukenafval.
In 2020 moet het mogelijk zijn om dit ‘groene strooizout’ op grote schaal te produceren, denken de initiatiefnemers. Het ‘groene strooizout’ is een organisch zout, Calcium Magnesium Acetaat (CMA). CMA kan geproduceerd worden uit fossiele grondstoffen, maar het is ook mogelijk bacteriën de stof te laten produceren uit biomassa. Het is al goed gelukt de bacteriën de gewenste chemicaliën te laten produceren in het laboratorium. Aan opschaling van het fermentatieproces wordt gewerkt.
Partners
Doordat het mogelijk is om meer waarde te halen uit afvalstromen, hebben zeer uiteenlopende partijen zich aangesloten bij het project TOPAAS (Technische Ontwikkeling voor de Productie van Acetaatzouten als Alternatief Strooimiddel). Zo is er Heijmans, dat bermgras maait, Van Gansewinkel, dat organisch afval ophaalt bij restaurants, HyET voor efficiënte waterstofopwerking en Nijhuis Water Technology als specialist in bioprocesreactoren. Rijkswaterstaat is uiteraard ook van de partij en de Provincie Gelderland subsidieert een groot deel van het onderzoek. Wageningen UR Food & Biobased Research coördineert ook het Europese project HyTIME, waarin dezelfde bacteriën gebruikt worden om waterstof te produceren. Een bijproduct in dat proces is acetaat. Daarvoor is nu dus een mogelijke toepassing gevonden.
Minder roest
Of de CMA grootschalig op de Nederlandse snelwegen gebruikt zal worden, valt nog te bezien. Biologisch geproduceerde CMA wordt naar verwachting niet goedkoper dan petrochemische CMA, dat ongeveer tien keer zo duur is als gewoon strooizout. Maar op vliegvelden wordt soms wel CMA gestrooid, omdat het minder corrosief is dan natriumchloride. En in gebieden met unieke natuur kan er ook voor gekozen worden het minder milieubelastende CMA te gebruiken.
Auteur: Julia Breeuwsma
Reactie plaatsen •