Storing aan matrixborden incidenteel

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Dat er twee keer in één week een storing aan matrixborden voorkomt, is incidenteel en houdt geen verband met de onderhoudstoestand van de betreffende signaalgevers. Dat blijkt uit een brief van minister Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer.

Begin december ontstonden er lange files op de A27 bij Utrecht en de A4 bij Rijswijk, omdat de matrixborden rode kruizen weergaven. Naar aanleiding hiervan onderzocht de minister of het een structureel probleem betreft dat is te wijten aan achterstallig onderhoud of dat het gaat om incidentele storingen.

De minister geeft in haar brief aan dat de onderhoudstoestand voldoet aan de daarvoor gestelde prestatienormen. Ook landelijk gezien leidt de onderhoudstoestand van de signaalgevers niet veelvuldig tot storingen. Daarom is er geen reden om aan te nemen dat het een structureel probleem betreft, geeft de minister aan. Bij storingen zal alles in het werk worden gesteld om deze zo snel mogelijk weer te verhelpen.

‘Fail-safe’ systeem

Het belangrijkste doel van de rode kruizen die via de matrixborden boven de weg kunnen worden weergegeven, is het waarborgen van de veiligheid van de weggebruikers, weginspecteurs, hulpverleners en wegwerkers in geval van incidenten en/of wegwerkzaamheden. Het systeem is ‘fail-safe’ uitgevoerd; in het zeldzame geval dat alle deelsystemen falen, zal de veiligste stand worden aangenomen. Uitgangspunt hierbij is dat er in geen geval onterecht een rood kruis wegvalt waardoor de veiligheid in gevaar komt. Dit betekent dat rode kruizen ook getoond blijven worden tijdens een storing. Op de A27 bij Utrecht konden de rode kruizen op 30 november na wegwerkzaamheden niet worden uitgezet vanwege een kabelbreuk. Op de A4 bij Rijswijk was dat niet mogelijk vanwege een technische storing. In beide gevallen moest het beeld op de matrixborden lokaal handmatig worden uitgeschakeld.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Storingen aan matrixborden, zoals op de A27 en A4, komen zelden voor en houden geen verband met het odnerhoud, meldt minister Schultz van Haegen aan de Tweede Kamer

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.