Steeds minder automobilisten met slok op achter het stuur

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het aantal automobilisten dat na een avondje uit in het weekend met alcohol op achter het stuur zit, daalt. Vergeleken met 10 jaar geleden is het aantal overtreders bijna gehalveerd. Iets meer dan 94 procent van de automobilisten zit nuchter (met minder dan 0.2‰) achter het stuur.

Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu naar alcoholgebruik van automobilisten in weekendnachten.

Steekproef
Sinds 1999 wordt jaarlijks het alcoholgebruik van autobestuurders systematisch onderzocht door middel van een steekproef onder automobilisten in 25 politieregio’s. In 2010 zijn meer dan 20.000 automobilisten in de vrijdag- en zaterdagnacht tussen 22.00 en 04.00 uur onderworpen aan een alcoholcontrole. Het aantal overtreders van de alcohollimiet daalde van 2.9 procent in 2008, naar 2.4 procent in 2010. De meeste overtreders waren tussen de 25 en 49 jaar. Mannen waren vaker in overtreding dan vrouwen. Ook onder de groep beginnende bestuurders neemt het alcoholgebruik af; van 4.8 procent in 2008 naar 4.1 procent in 2010.

Regionale verschillen
Opvallend zijn de regionale verschillen in het onderzoek. Net als in 2008 worden de meeste overtredingen geconstateerd in de hoofdregio West-Nederland, namelijk 3.2%, waarbij provincie Noord-Holland met 3.8% de meeste overtreders heeft. In Drenthe (1.1%) en Friesland (1.0%) werden in 2010 de minste overtredingen geconstateerd. Naar de oorzaken van regionale verschillen zal het ministerie in 2012 onderzoek doen. Ook gaat het ministerie door met de BOB-campagnes in combinatie met strenge handhaving.

 
Auteur: Joske van Lith

Het ministerie gaat door met de BOB-campagnes in combinatie met strenge handhaving

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.