Steeds meer Trappers naar het werk

maandag 3 januari 2005
timer 3 min

Na een voorbereidingstijd van meer dan een jaar heeft de Trappersorganisatie afgelopen jaar de eerste duizend deelnemers geregistreerd die op de fiets naar het werk gaan. En dat aantal groeit gestaag. Negen instellingen zijn inmiddels bij het project aangesloten.

Een en ander bleek op het tweede nationale Trappers Congres dat op 28 oktober is gehouden aan boord van een Cruiseferry in IJmuiden. Zon 75 mensen dachten mee over de betekenis van fietsen naar het werk en de relatie met het gezondheidsmanagement binnen bedrijven. Tijdens dit congres werden Trappers-certificaten uitgereikt, als bewijs voor deelname aan dit project. Onder meer de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle, het Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk en het Academisch Ziekenhuis in Maastricht ontvingen een oorkonde.

Wanneer een bedrijf zich aanmeldt om aan Trappers mee te doen, worden de fietsen van de deelnemers voorzien van een kleine elektronische zender, een tag. Het zendertje registreert het aantal gefietste ritten naar het werk. Hoe meer fietsritten, hoe meer Trappers de fietser spaart. De gegevens komen in een landelijke Trappersdatabase en kunnen door de gebruikers worden geraadpleegd via internet. Vergelijkbaar met Airmiles kunnen Trappers-deelnemers op ieder moment zien hoeveel Trappers ze al bij elkaar hebben gefietst.

Volgens Leen van Stappen, p&o-adviseur van de Hogeschool Windesheim in Zwolle (deelnemer sinds 20 september) doet ongeveer 50 procent van de personeelsleden die naar het werk fietsen, mee. 'Bij ons maakt Trappers deel uit van een pakket aan decentrale arbeidsvoorwaarden, waar bijvoorbeeld ook kinderopvang of sportmogelijkheden toe behoren. Op fietsgebied hebben we naast Trappers, ook een spaarplan om een fiets aan te schaffen en een jaarlijkse declaratie van 250 euro voor fietsonderhoud. De combinatie tussen Trappers en deze declaratie is overigens niet mogelijk.'

Investering

De investering om aan Trappers mee te doen is per organisatie verschillend. De vaste kosten zijn twee euro vijftig per deelnemer voor administratie, de fietstag en onderhoud. Daarnaast bepalen bedrijven zelf hoe en voor hoeveel zij werknemers willen belonen die aan Trappers meedoen. Zo kan een bedrijf besluiten in de winter meer Trappers toe te kennen dan in de zomer. Bedrijven mogen, ongeacht het vervoermiddel, een onbelaste vergoeding verstrekken van 0,18 euro per kilometer. De Trappers-vergoedingen worden uitgekeerd via de Stichting Derdengelden Fietsmobiliteit, met een bestuur in ABN AMRO Trust.

Van Stappen over het Zwolse project: 'Het is een populair gespreksonderwerp, je hoort op veel afdelingen dat men over Trappers praat. De cadeaus die te verdienen zijn, lijken wel aan te spreken. Naast het installeren van de tag onder de zadelpen van de fiets heeft Trappers bij de school twee ontvangers geplaatst. Zodra je daar langsfietst, wordt er één woon-werkrit geregistreerd. We kijken nu of we Trappers verder kunnen uitbreiden, bijvoorbeeld of het mogelijk is om mensen die op de fiets naar het station gaan ook te laten deelnemen.'

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.